Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. Komise trvá na tom, že obsah zprávy je tajný, na žádost komise o důvěrné zacházení s dokumentem odkazuje i MMR.

Premiér Andrej Babiš
Babiš trvá na tom, že auditní zpráva Evropské komise není konečnou verzí

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dnes dopoledne uvedla, že řízení k auditu nekončí. Na úterý dopoledne svolala tiskovou konferenci, na kterou dnes odkázal Babiš. "Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, ČR se k tomu vyjádří. Předpokládám, že pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co ČR tvrdila, tak ho určitě odmítne," uvedl Babiš. Komise podle něj nemá patent na rozum ani autoritu na to, aby vykládala české zákony.

Mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka ČTK sdělil, že společnost o doručení auditní zprávy ví. O dokument chce požádat MMR. Agrofert je přesvědčen, že vždy postupoval přesně podle zákona.

Petříček: MMR by mělo informovat vládu

Společnou schůzku všech stran zastoupených ve Sněmovně s výjimkou ANO, která by se měla uskutečnit v úterý ráno, inicioval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Poukázal na to, že se MMR ve svých prohlášeních snaží záležitost bagatelizovat a ututlat. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hovoří na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany před jednáním Sněmovny 24. září 2019 v Praze. V pozadí vpravo je poslanec Lukáš Bartoň.
Možný Babišův střet zájmů: Piráti chtějí postup k auditu koordinovat s ostatními

Stranám by mělo jednání umožnit koordinovat další postup v kauze. Podle Bartošových představ se měli zúčastnit i zástupci vládních sociálních demokratů, jejich předseda Jan Hamáček se ale na jednání nechystá. Čeká na obsah auditní zprávy a návrh dalšího postupu od MMR. Piráti i další strany požadují především zveřejnění dokumentu, Bartoš navrhuje i jeho projednání v kontrolním výboru Sněmovny a na plénu komory.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům řekl, že MMR by mělo o obsahu auditu informovat vládu. Zdůraznil, že pokud by na základě auditu muselo Česko vracet část proplacených unijních dotací, náklady by neměli nést daňoví poplatníci. Podle české místopředsedkyně EK Věry Jourové bude možné požádat o zveřejnění zprávy po ukončení auditního procesu, o němž auditoři rozhodnou v závislosti na české reakci. Veřejnost se podrobnosti zprávy může dozvědět nejdříve poté, co česká strana svou reakci dodá, míní Jourová.

Kolik peněz má Česko vrátit?

Podle ředitele Transparency International (TI) Davida Ondráčky je rozhodnutí EK definitivní, nyní začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Dříve se hovořilo o tom, že Česku hrozí, že do unijního rozpočtu bude vracet kolem 450 milionů korun dotací pro Agrofert. 

Kateřina Perknerová
Glosa Kateřiny Perknerové: Babišovy kauzy

Dohadovací řízení o částce se může vléct podle TI třeba rok, ČR v něm může legitimně vznášet námitky. Babiš by měl podle organizace, která na jeho střet zájmů dlouhodobě upozorňuje, okamžitě odstoupit.

Ukončený audit se týká dotací ze strukturálních fondů EU. Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Stanovisko opozice

Jde o evropské finance, oponuje opozice tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že Evropská komise nemá v případě auditu jeho střetu zájmů autoritu pro výklad českého práva. Na společném postupu se opoziční strany domluví v úterý ráno na společné schůzce, kterou svolali Piráti. "EU je kompetentní, neboť jsou to evropské peníze - v opačném případě by to znamenalo milá EU plať, my si to tu rozdělíme (rozkrademe), jak nás napadne," řekl ČTK předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa má premiér pravdu, protože rozhodnutí je možné přezkoumat soudy.

"I v případě subsidiarity jde (v případě EK) o orgán výkonné moci a je možné ho přezkoumat, a to jak soudy v České republice, tak Evropským soudním dvorem," napsal Filip ČTK.

Šéfovi ODS Petrovi Fialovi výrok Babiše připomenul autora alegorických antiutopických románů George Orwella. "Evropská komise říká, že audit skončil, Andrej Babiš oponuje, že z jeho pohledu ne. Vypadá to, že by souhlasil pouze s výsledky auditu, které by si sám napsal," uvedl Fiala. Pokud podle něj nechce premiér dál poškozovat Českou republiku, měl by sám trvat na transparentním zveřejnění výsledku auditu, včetně toho, že jasně řekne, že případné škody zaplatí ze svého.

Andrej Babiš a Petr Fiala v OVM
Audit údajně potvrdil Babišův střet zájmů. Ministerstvo: Zprávu nejde zveřejnit

 Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připomenula, že Agrofert čerpá dotace ze strukturálních fondů EU. "Proto jejich čerpání kontroluje Evropská komise. A ta podle předběžných zpráv nyní s konečnou platností konstatovala, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů jak podle českého práva, tak i především podle práva evropského," uvedla. Podle šéfa lidovců Marka Výborného EK neřeší český problém se zákonem o střetu zájmů, Babiš podle něj porušuje evropské nařízení. "A pokud jde o evropské finance, je povinnosti EK konat. Prostě se z toho Andrej Babiš nevylže," míní.

Místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se domnívá, že by znění dokumentu o auditu měla znát veřejnost, myslí si také, že Babiš se mýlí v případě kompetencí EK. "Jsem přesvědčená se znalostí věcí, že dokument o střetu zájmů je nadřazen českému právu," řekla europoslankyně České televizi.

Předseda SPD Tomio Okamura pouze poznamenal, že jeho hnutí dlouhodobě zastává stanovisko, že zásadní jsou pro něj závěry českých orgánů.

Soudní dvůr EU

Podle proděkana Právnické fakulty UK Michala Tomáška výklad unijního práva přísluší jedině Soudnímu dvoru EU, výklad národního práva pak národním soudům. "Na druhé straně výklad národního práva soudy členských států musí být vždy ve světle unijního práva. Nad rámec tohoto obecného konstatování se mně zdá, že záběr Evropské komise do výkladu českého práva v příslušné auditní zprávě je poměrně masivní," napsal ČTK.

Premiér Andrej Babiš
Babiš trvá na tom, že auditní zpráva Evropské komise není konečnou verzí

Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.