V příštích čtyřech týdnech budou podle meteorologů teploty nad dlouhodobým průměrem pro toto období. „První týden období, od 10. do 16. srpna, bude pokračovat počasí teplotně extrémně nadprůměrné. V dalších třech týdnech budou teploty vzduchu v průměru postupně klesat, přesto mohou být z větší části nad dlouhodobým průměrem druhé poloviny srpna a začátku září," sdělili pracovníci ČHMÚ.

V příštím týdnu budou podle týdenní předpovědi ústavu teploty dosahovat až ke 37 stupňům. V následujících týdnech bude ale podle dlouhodobého výhledu horní hranice nejvyšších teplot klesat na 30 stupňů, poté na 28 a na přelomu srpna a září na 27 stupňů.

Objem srážek bude naopak pod dlouhodobým průměrem, zvláště v příštím týdnu. „V dalších třech týdnech by se srážky měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru, avšak jejich rozložení na území České republiky může být v důsledku srážek z velké části bouřkového charakteru nerovnoměrné s velkými lokálními rozdíly," oznámili meteorologové.

Sucha a vysoké nebezpečí požárů proto budou minimálně v příštím týdnu pokračovat. „Bude docházet k dalšímu zasychání vegetace a k dalším poklesům neregulovaných vodních toků. Tomu je třeba přizpůsobit své chování v podobě dodržování pitného režimu, omezení pobytu na přímém slunci, vyvarování se používání otevřeného ohně a dalších rizikových činností pro vznik požárů a omezení nadbytečné spotřeby vody," doporučili pracovníci ústavu.