„Jenom vám chci říct, že to považuji za skandální, že Sněmovna neodhlasovala tento zákon," prohlásil Babiš na závěr dnešní schůze Sněmovny. Podle něj za to hrozí Česku pokuta od Evropské komise, protože ČR bude zřejmě jedinou zemí unie, která nesplní pravidla nové evropské směrnice. Novela je měla zavést, dnešním dnem ale její legislativní pouť skončila. Vláda ji zřejmě bude muset předložit znovu.

„My si musíme vyříkat v koalici skutečně, jak můžeme fungovat ve Sněmovně. Protože tento příklad ukazuje, že to nefunguje, a je to nepříjemná situace a musíme i v rámci našeho hnutí se poradit, jak můžeme fungovat dál," řekl poté Babiš novinářům.

Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák poukázal na to, že poslanci hnutí ANO nepodpořili koaličně dohodnutý pozměňovací návrh, který měl omezit provize zprostředkovatelům. V reakci na to poslanci sociální demokracie nehlasovali pro celý zákon, řekl. „Musíme si přiznat, že jsme něco dohodli a dohody nebyly naplněny. A musíme zákon předložit znovu a dodržovat to, na čem se dohodneme," uvedl. O další fungování koalice se ale nebojí. Vládní trojka už prý společně prosadila desítky zákonů a dnes šlo o výjimku. „Pokud se u jednoho zákona stane, že nejsou postupy dokonale sladěny, tak není možné konstatovat, že nefunguje koalice," míní Sklenák.

Nesoulad vládní koalice

ředseda klubu lidovců Mihola byl překvapený, že neshody ohledně pozměňovacích návrhů se nepodařilo urovnat. „Kdybych byl předkladatel, tak bych komunikoval jinak a velmi pečlivě bych si hlídal, aby tato situace nenastala," řekl novinářům. Nejednotné hlasování vládních poslanců si podle něj musí koaliční partneři vyříkat. "Na lehkou váhu bych to nebral, rozhodně to není na mávnutí rukou, prohlásil.

Nesoulad vládní koalice podrobil ostré kritice místopředseda opoziční TOP 09 Miloslav Kalousek. Koaliční poslanci podle něj zákon neschválili, protože jeho smysl se rozmělnil v pozměňovacích návrzích. Ty podle něho vycházely ze soukromých zájmů Babiše a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Vládní návrh nebyl schválen jenom proto, že v rámci schvalovacího procesu nebyly uspokojeny soukromé zájmy rodiny Babišovy a rodiny Sobotkovy," prohlásil Kalousek.

Omezení provizí

Novela už dříve vzbudila pozornost kvůli pozměňovacímu návrhu poslance ČSSD Ladislava Šincla, který chtěl omezit provize pojišťovacím zprostředkovatelům. Na tomto bodě dnes zřejmě přijetí zákona zkrachovalo. Šincův návrh v červnu vyvolal spor mezi ním a Babišem. Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění, na který Šincl poukázal. Naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být Babišovy obchodní zájmy. Ministr financí jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz".

Koalice pak připravila další pozměňovací návrh na omezení výplaty provizí, předkládal ho Šincl s předsedou rozpočtového výboru Václavem Votavou (ČSSD). Sněmovna dnes před konečným hlasováním ani jeden z těchto návrhů nepodpořila.

Nejde o první vládní návrh, který ve Sněmovně neprošel. Letos v lednu Sněmovna neschválila vládní návrh na vydání státních dluhopisů za 674 miliard korun, protože 11 koaličních poslanců se tehdy zdrželo hlasování a pravděpodobně nebyli v jednacím sále.

Loni v červenci Sněmovna naopak i přes Babišův nesouhlas schválila snížení spotřební daně z benzinu a nafty, když pro to hlasovala i část poslanců ČSSD. Hlasování pak poslanec Šincl zpochybnil a při opakovaném hlasování už snížení neprošlo.