Podle předsedy ODS Petra Fialy nám vládne Sobotkův socialisticko-manažerský kabinet, který trpně přihlíží, jak zneužíváte moc a tunelujete demokracii. Co říkáte na pohled pravicové opozice, podle níž jste si přes ministerstvo financí zprivatizoval Českou republiku?

Já jsem historicky pravicový volič se sociálním cítěním. Mrzí mě proto, že opozice nemá žádný program, že se za 25 let zprofanovala a stala se symbolem korupce. Myslím, že jsem absolutně transparentní, každý ví, co moje firmy dělají a rozhodně si nebudu ničit jméno, abych za pár peněz podváděl nebo udělal něco proti slibům, které jsem dal voličům.

I ODS a TOP 09 uznávají, že jste s hnutím ANO získal téměř dvacet procent hlasů a voliči vám dali mandát. Nebylo by ale skutečně čistší, kdybyste se nestal ministrem financí, ale řídil třeba resort práce a sociálních věcí, jak navrhoval Petr Fiala?
Kdybych nebyl ministr financí, moji koaliční partneři by určitě prosazovali vyšší deficity a nehlídali by zadlužování státu, pravděpodobně by daleko víc utráceli. Mám 
v sobě zakódovanou potřebu šetřit. Ve prospěch státu se chovám stejně jako ve svých firmách, úsporně, hospodárně. To aplikuji i na zahraničních cestách, kam jezdím většinou sám, všechno si platím, nestojím státní pokladnu ani korunu. Dostal jsem se dokonce do absurdní situace, kdy mám radost, že nějaká moje firma neuspěla, teď se to údajně stalo v tendru na dřevo. Obrat mých firem se státem je 1,1 procenta, takže to je skutečně zanedbatelné. Resort financí je nejtěžší a nejvýznamnější, má zásadní vliv na naši pověst v zahraničí. Mně se povedlo poprvé od roku 1997 zmenšit absolutní dluh, k 31. prosinci 2014 jsme ho snížili o 19,8 miliardy. Prostě lépe hospodařím a organizuji peníze.

Profit Agrofertu

A není to tak, že sice lépe hospodaříte se státními penězi, ale zároveň řídíte ministerstvo tak, aby profitoval Agrofert? Připomínám graf, který ve sněmovně ukazoval předseda ODS, podle něhož Agrofert v roce 2013, kdy jste ještě ministrem nebyl, dostal nulové investiční pobídky, zatímco loni to bylo 1,476 miliardy?
To, co ukazoval pan Fiala, jsou teoretické přísliby daňových výhod, žádné hotové peníze. Je tedy lež, že by moje firmy dostaly 1,5 miliardy.

Fyzicky třeba ne, ale na dotacích nebo daňových úlevách ano.
Ne, jde jen o možnost, o investiční plány, jedna firma už od toho údajně odstoupila, nevyužije to Fatra (podle ODS měla získat 159 milionů – pozn. red.). Ty firmy by totiž musely nejdřív samy investovat 4,7 miliardy, zaměstnat 300 osob a teprve po splnění těchto podmínek, tedy třeba za pět let, mohou do roku 2026 čerpat úlevu. Daný systém se uplatňuje na všechny české firmy, ty zahraniční mají ještě lepší podmínky. Je to pod ministerstvem průmyslu a obchodu, nerozhoduje o tom vláda, já jsem o tom ani nevěděl. My ale samozřejmě chceme, aby firmy investovaly, proč by tedy Agrofert nemohl mít stejné podmínky jako všichni ostatní? Tomu tedy nerozumím.

A nebylo by nejjednodušší, kdybyste se od Agrofertu, nikoliv majetkově, ale manažersky zcela odstřihnul?
Vždyť jsem to udělal, vůbec jsem o velikosti těch možných pobídek pro firmy pod Agrofertem nevěděl. Copak já vím, že jakási společnost Lin (vlastněná firmou Londa 
z mediální skupiny Agrofertu – pozn. red.) uspěla v nějaké pidi zakázce na reklamu za 3,5 milionu korun? Ale jsem si jistý, že to bylo o ceně.

Bylo to hlavně o tom, že zakázku vypsal CzechTourism, který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj řízené Karlou Šlechtovou z ANO.
Ale já vám ukážu výsledek té soutěže, firma Lin dala nejlepší cenu a splnila i druhé kritérium, a tím je poslechovost rozhlasové stanice, no a Impuls je nejposlouchanější rádio. To je absolutně transparentní. Moje firmy naopak trpí tím, že jsem 
z nich odešel, to je velká oběť. A teď bych měl Agrofertu, který zaměstnává 35 tisíc lidí, odvádí 2,4 miliardy na zdravotním a sociálním pojištění, zaplatil 700 milionů na daních, říct, že končíme, všechny propustit jen proto, že se tu někdo lidem snaží namluvit, že zneužívám střet zájmů? Až díky tomu, že jsem v politice, se dozvídám o obratu svých firem se státem, dřív jsem to ani nevěděl. Doslechl jsem se například, že nějaké věznici v Šumperku dodáváme pár rohlíků, no to je skandál. Kdybych dělal něco protizákonně…

Nikdo neříká, že to je protizákonné.
Ale kdybych své postavení ministra zneužíval, nahrával si nějaké kšefty, tak mi věřte, že jsem nejsledovanější osoba ve státě, všichni novináři na to čekají a nemlčeli by.

Ani ti z vašich médií?
Ale já je přece neúkoluji. 
V úterý jsem ve sněmovně četl přehled rozhovorů, které měli pánové Kalousek, Fiala a Schwarzenberg v MF Dnes a Lidových novinách. Ano, jednou jsem tam zavolal, to je ten pověstný rozhovor s panem Kálalem den poté, co jsem to koupil. Tehdy jsem na něco reagoval, možná neadekvátně, ale teď už tam nechodím. Je tam plno novinářů, kteří o mně radši píšou kriticky, protože jsou pod tlakem a ostatní se jim smějí.

Odchod novinářů

Všichni ne, 54 lidí z těchto novin odešlo právě proto, že jste se stal jejich majitelem a necítili se svobodně.
Paní Perknerová, to všechno byli novináři, kteří psali pro ODS. Mafra a Lidové noviny byly jejich baštou. Paní Zlámalová (dřív LN, nyní echo24) mi třeba psala sms, abych se potkal s ministrem Vondrou, všichni dělali poradce Nečasovi, Balšínek, Kaiser, Zlámalová. Mladá fronta psala jedině ve prospěch Klause, proto Šafr vyhodil Macháčka, odešla Slonková. Je to pokrytectví, protože všichni vědí, jak to bylo a že já vlastnictví médií nezneužívám.

Chcete říct, že Agrofert 
a všechny jeho divize, včetně mediální, si jdou vlastní cestou, vy je neřídíte, nevíte o jeho akvizicích, ziscích, ztrátách?
Jednou za měsíc dostávám zprávu o hospodaření, a pokud je nějaký velký průšvih, tak mě informují. Já jsem si Agrofert připravoval na lepší časy, abych v poslední etapě života nemusel spát čtyři hodiny, ráno si přečetl noviny, šel do posilovny, abych se potkal s dětmi. Tak jsem si firmu nastavil, funguje sama. Oni mají moji školu, dril, vědí, jak uvažuji. Dobré výsledky minulého roku ale udělala především německá chemička, která zvýšila zisk o 50 milionů euro. To všechno je dohledatelné.

Další opoziční teze je, že premiér Sobotka vás nechává řídit Agrofert, a profitovat z vládní funkce…
To je přece nesmysl, jak profitovat?

…a za to mu pomáháte.
V čem?

Realizovat jeho socialistický program.
Ale to není socialistický program. Já jsem pravičák se sociálním cítěním. Nezvýšil jsem daně, což je klíčový bod programu hnutí ANO. Dělám zásadní kroky pro jejich lepší výběr a stal jsem se daňovým lídrem v celé Evropě. Brusel řeší strukturální reformy 
a Junckerův balíček, ale to, že v EU lidé ročně nezaplatí 180 miliard euro na daních, ho moc nezajímá. Zavedl jsem kontrolní hlášení DPH, které se spustí 1. ledna, což je zásadní boj proti podvodům. Na Slovensku díky němu vybrali o 900 milionů eur víc.

Mimochodem, viděl jste formulář na to kontrolní hlášení?
Neviděl.

Já ano, a kdybych byla plátce DPH, tak s podnikáním praštím, protože to je zase spousta papírování navíc, asi 50 kolonek.
Ne, ne, ta data je akorát potřeba dát do souboru.

Raději se na to ještě podívejte, aby neměla pravicová opozice pravdu, že šikanování živnostníků z vaší strany je daleko horší než za jakékoliv socialistické vlády.
Chci, abychom tu všichni podnikali podle pravidel 
a jestli někdo platí daně 
a někdo ne, tak je to špatně. Když jdete na guláš a pivo, vycházíte z toho, že v ceně je zahrnuta DPH. Pokud tuto daň majitel restaurace neodvede, podvede vás poprvé. Podruhé pak tím, že platí hotově zaměstnance a neodvádí sociální a zdravotní. A mnohé z nich zaměstnává načerno, zatímco berou podporu 
v nezaměstnanosti. Takže nás podvádí čtyřikrát.

Elektronické pokladny

To možná někde v malé hospůdce na venkově. Velké hotely a restaurace už nyní běžně používají elektronické pokladny. Je všeobecně známo, že jestli se vás někdo ptá, zda to chcete na fakturu za vyšší cenu, nebo hotově bez DPH za nižší, tak jsou to řemeslníci. A těch se elektronická evidence tržeb týkat nemá.
My jsme v restauracích spočítali potenciál DPH na 11 až 12 miliard korun a vybíráme 1,6. Pravice zvýšila DPH 
a já navrhuji snížení její vyšší sazby z 21 na patnáct procent, možná půjdeme i na deset. Chtěl bych se dostat na tuto hranici, protože snížená sazba patnáct procent je vysoká. Slováci teď navrhují deset procent DPH na potraviny vyráběné slovenskými firmami, takže je třeba o tom mluvit. Děláme revoluční kroky, kontrolní hlášení, evidenci tržeb, prokazování původu majetku, zákon o hazardu. Ministři se v minulosti o výběr daní vůbec nestarali, finanční správa byla v rozkladu, Praha byla daňový ráj, takže to všechno měníme.

Na to lze namítnout, že ve spoustě jiných věcí ochotně ustupujete Bohuslavu Sobotkovi. Byl jste proti zrušení zdravotních poplatků, zrušili jste je. Nechtěl jste přidávat peníze České poště, přidáte jí. Odmítal jste zvyšovat platby za státní pojištěnce, zvýšil jste je. Vskutku to vypadá, že plníte program ČSSD.
Není to tak. ČSSD podmínila vznik koaliční vlády zavedením třetí sazby DPH, což se mi moc nelíbilo, ale ustoupil jsem, protože z dlouhodobého hlediska by bylo dobré sníženou sazbu dát na 10 procent. To, že se to zatím do cen léků nepromítlo, je pravda, ale to měl pohlídat SÚKL 
a pan ministr Němeček. Zrušení poplatků a zvyšování plateb za státní pojištěnce bylo skutečně chyba a já to přiznávám.

Což ale věc neřeší.
Nemám patent na rozum, pro mě je to nová problematika, řídím se selským rozumem a teď říkáme, že bychom se k poplatkům za pobyt 
v nemocnici měli vrátit. Byl to ale můj první rozpočet, při druhém to navýšení odmítám. Není pro ně důvod. Za roky 2014 až 2016 nateče do zdravotnictví 26 miliard navíc a já se ptal pana Němečka, kde ty peníze jsou, proč je nedá na platy lékařů a hlavně sestřiček a ošetřovatelů. Odpověď jsem nedostal. Rok 
a půl ho kritizuji, stejně jako Evropská komise, a výsledkem koaličního jednání je vznik komise. Přitom my jsme jasně řekli, co má dělat.

„Vím, že ministerstvo zdravotnictví je proti, tak to bude handl, Marakéš bazar. Pan Němeček bude chtít státní pojištěnce, já budu chtít jeho prachy do státní pokladny."

Zvýší se platba za státní pojištěnce z 845 na 904 korun?
Hledám jinou cestu. Mimo státní pokladnu je sto miliard, které různé instituce 
a samosprávy drží v komerčních bankách. Proto chci peníze zdravotních pojišťoven zapojit do státní pokladny, ušetří se tím bankovní poplatky a určitě není pravda, že by lidé přišli o nějaké benefity. Pojišťovny ale mají vysoké zůstatky na účtech, my je nechceme ovládat, budou s penězi dál nakládat podle svých představ, ale spravovat je bude Česká národní banka.

Ministerstvo zdravotnictví s tím nesouhlasí.
Vím, že je proti, tak to bude handl, Marakéš bazar. Pan Němeček bude chtít státní pojištěnce, já budu chtít jeho prachy do státní pokladny. Přitom by to měl přivítat, protože tím se zvýší naše bonita, jako stát ušetříme na úrocích možná 1,5 miliardy, budeme mít vyšší rating 
a nižší zadluženost. Takže by na tom měl mít zájem. Jenže většina ministrů kašle na společné národní zájmy, oni bojují jen za svůj resort. Berou ho jako svoje teritorium, do kterého jim nikdo nemá kecat. A to je chyba, my bychom se měli na věci dívat společně.

To bude tedy náročná debata 
o rozpočtu.
Určitě. Já ale ty principiální věci uhájím, v nich neuhnu, daně snižuji a držím deficit. Důchodci si jistě zaslouží víc peněz, druhý pilíř jsme zrušili, ale penzijní systém nedotáhli, což je chyba. Tady to zatím dvacet let řeší nějaká komise. My musíme konečně něco dělat, reformy školství, zdravotnictví. Stát neměl žádnou vizi. Já chodím a pořád se dovídám, jaká zvěrstva tu byla napáchána. Byl jsem v Dukovanech, které fungují díky českým technologiím. A proč nemáme další blok? No protože Bursík do toho hodil vidle.

A proč bychom ho měli mít, když celá Evropa od jádra ustupuje a přechází na jiné zdroje energie?
My nemáme jiné řešení. Je to nejefektivnější výroba elektřiny.

Pak je divné, že stát nechce garantovat výkupní ceny.
Proč by to dělal? ČEZ má dost peněz a dobré výsledky.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš to vidí jinak a financovat výstavbu dalších jaderných bloků bez státní garance nechce.
Když jsem mu řekl, že to bude financovat, tak mi neoponoval.

Volby

Blíží se krajské volby, v roce 2017 sněmovní. Chcete být premiérem?
V rámci koalice je rozhodování strašně těžkopádné. My bychom potřebovali jednobarevnou vládu, která by vzešla z demokratických voleb. Takové vlády jsou akčnější, podívejte se na Slovensko, Maďarsko, do Británie. Já tím neříkám, že chci vládnout, ale ANO prostě vidí svět trochu jinak než sociální demokracie. Ať klidně čtyři roky vládne ČSSD, má plnou zodpovědnost a lidi to pak zhodnotí ve volbách.

V rámci poměrného volebního systému vám ovšem nezbývá nic jiného než oslovit dostatek voličů, abyste mohl vytvořit kabinet jen z členů ANO.
Jen vysvětluji, že by to bylo ideální, vše by šlo rychleji, rozhodovalo by se snadněji. Vždyť se stačí podívat na sněmovnu, jak jsme tam zablokovaní a opozice nám všechno bourá.

To je demokracie.
Co je demokracie? Že vás tam ponižují, napadají, že tam ztrácíme čas, že neřešíme problémy?

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura říká, že ze 100 přijatých zákonů podpořili 65.
To nepopírám. Z hlediska snižování státního dluhu, dluhové brzdy s nimi souhlasím. Já to beru nepoliticky, selským rozumem, protože se stále necítím politikem. Nechtěl bych být premiér, protože ten otvírá metro, dálnici, jede do Dukovan, od rána do večera se k něčemu vyjadřuje. Já rozhovory s médii nevyhledávám, vím, že je to můj handicap, blbě mluvím. Na politice je nejstrašnější, že vás hodnotí nikoliv podle toho, co jste v životě udělal 
a děláte, ale podle toho, jak se vyjadřujete.

A proto říkáte, že premiérem být nechcete?
Ale já nevím, jak to dopadne. Samozřejmě dělám opatření, která se mnohým lidem líbit nebudou. Jen říkám, že bych se lépe cítil v řízení ministrů. Pan premiér má ve vládě lidi, kteří mají nějaké pozice v rámci jeho strany, zastupují kraje. Já jsem 
v úplně jiném postavení. Nepotřeboval jsem hlasy svých ministrů, aby mě na sněmu volili v tajné volbě.

Právě, vy jste v roli jasného lídra, uštěpačně bych řekla majitele hnutí ANO.
To je nesmysl.

Nesmysl? Na sněmu ANO nebylo sporu, že dostanete sto procent hlasů.
Volilo se tajně. Sám jsem byl překvapený.

Netvrďte mi, že jste tím byl překvapený.
Fakt jsem to nečekal, bylo tam plno lidí, co mě kritizovali, Pilný a další, možná ne nahlas, ale byli. Nenapadlo mě to.

V tom případě jste byl v republice asi jediný.
Sto procent vypadá blbě, uznávám, ale bylo to v tajné volbě, nemůžu za to. Příště si to zkusím zorganizovat jinak.

To nebudete muset, ale ještě 
k vládě…
Právě, my v ní pořád řešíme nějaké rozpory, ministři se hádají a nikdo nerozhoduje. Proto stále vznikají nějaké komise, zasedají koaliční rady, píšou se dopadové studie. Kdyby to někdo řídil a měl tu kompetenci, tak by rozhodl. Tím jsme paralyzovaní 
a všechno trvá dlouho, máme stovky zákonů. Někdo by měl udělat jejich revizi, vyčistit ten legislativní bordel.

Výborný podnět pro vašeho ministra spravedlnosti. Ale zpět 
k premiérovi. Vy byste tedy chtěl být výkonný premiér a pan Sobotka by byl ten páskový?
Ale ne, on by jezdil do Bruselu, na V4, vyjadřoval by se k mezinárodním otázkám. Zahraniční politiku nevyhledávám, to není moje kafe. Já jsem spíš na to řízení a celý život jsem byl rád dvojka.

Hm, a teď nějakou o Karkulce. Vy přece víte, že premiérská dvojrole neexistuje, žádný otvírací a výkonný. Když vám dají lidé hlasy, budete předsedou vlády. Na stříhání pásek i řízení ministrů. Nezmění se ale pak Česko na Agrofertovsko? Nestane se za čtyři roky…
Neříkejte to. Vy si myslíte, že já tady nechci žít? Myslíte si to?

„Já jsem extrémně bohatý. Ty peníze ale neumím utrácet, nemám auta, zlaté hodinky, neoblíkám se jako oligarcha. Já nejsem oligarcha. Pracuju pro stát, ne pro svoji firmu."

Opozice a nejen ona se obává, že jako bohatý člověk se domluvíte se stejně bohatými a bude tu vládnout pět rodin, jak říká Erik Best.

Já jsem extrémně bohatý. Ty peníze ale neumím utrácet, nemám auta, zlaté hodinky, neoblíkám se jako oligarcha. Já nejsem oligarcha. Pracuju pro stát, ne pro svoji firmu. Co to kecaj? Kdybych podvedl lidi, svoje voliče, tak se můžu vystěhovat. Nemohl bych vyjít ven z baráku. To, že někdo sedí ve sněmovně, že tam nakradl miliardy 
a ještě je drzej, místo toho, aby chodil kanály, je věc jiná. Já bych odešel, kdybych lidi podvedl. Nejsem blázen, proč bych to dělal?