Později ministerský předseda v reakci na vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v tiskové zprávě zopakoval, že skupna V4 dál požaduje zastavení migrace mimo Evropu a odmítá přerozdělovací kvóty.

Babiš dnes podle vládního prohlášení telefonicky mluvil o minisummitu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. "Na rozdíl od Francie nám rozhodně nevyčítá neúčast. A to setkání se koná na její popud. Od Emmanuela Macrona jsem nečekal, že vrátí debatu o rok zpět," řekl.

BABIŠOVA VLÁDA v Pardubickém kraji.
Když Německo zavede kontroly na hranicích, tak my taky, prohlásil Babiš

Macron se po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem vyslovil podle agentury Reuters pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. Na rozdíl od některých dalších evropských představitelů by chtěli Macron a Sánchez vytvořit uzavřená střediska pro migranty na evropské půdě.

Státy visegrádské skupiny, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se ve čtvrtek rozhodly k neúčasti na nedělní schůzce. Podle mluvčího francouzské vlády "bojkot" ztíží summit Evropské unie koncem června, který bude věnován zejména migraci. "Podobný výrok je nešťastný," napsal dnes ČTK Babiš. Připomněl, že původně účast na nedělní akci zvažoval. "Nicméně s dalšími premiéry ve V4 jsme se rozhodli, že to má více nevýhod než výhod. Nic nebojkotujeme, prostě se neúčastníme summitu, který byl svolán velice nestandardně," zdůraznil Babiš.

Angela Merkelová a Emmanuel Macron na evropském summitu
Kdo nepřijme, zaplatí. Macron chce pokuty pro země, které odmítají uprchlíky

Později označil formát a načasování setkání za nešťastný, vzniká podle ministerského předsedy riziko vytvoření paralelní Evropské rady. "Opravdové a celoevropské řešení se nemá hledat na neformálních summitech organizovaných jako znouzectnost, ale na Evropské radě, kde se scházejí všechny členské státy," zdůraznil Babiš.

"Stejně jako my se neúčastní dalších 11 států a předseda Evropské rady Donald Tusk," pokračoval ministerský předseda. Uvedl dále, že schůzky se původně měly účastnit Itálie, Německo a Rakousko, nebo i ostatní jižní členské státy. Merkelová totiž potřebuje podle Babiše vyřešit migraci zejména z Itálie do Německa přes Rakousko, aby Německo nemuselo uzavřít hranice. Následně ale prý byly přizvány i další státy. "Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek," soudí Babiš.

Podle pracovního dokumentu, který má AFP k dispozici, účastníci nedělní schůzky předpokládají vytvoření "účinného mechanismu solidarity" s povinnými kvótami přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi unie. To země visegrádské skupiny ostře odmítají.

Schůzka V4 a rakouského kancléře Sebastiana Kurze v Budapešti.
V4 se nezúčastní summitu o migraci. Babiš: Se závěry bychom nesouhlasili