„Věříme, že jste byl, stejně jako my, obelhán, když jsme ujišťováni, že jde o reformu řádně připravenou, vedoucí ke zlepšení stavu a neohrožující běžící vyšetřování," píše Babiš v dopisu Sobotkovi, který má redakce k dispozici. Nyní podle něj vyšla pravda najevo, je třeba jednat a zabránit naprosté diskreditaci vlády i nevratnému poškození policie.

Sobotka by měl podle Babiše neprodleně ujistit veřejnost, že reforma naplánovaná na začátek července se vůbec neuskuteční. „Zmiňovaná ‚reorganizace' není v kompetenci policejního prezidenta, ale ministra vnitra. Jde tedy o rozhodnutí a odpovědnost ministra této vlády, tedy o rozhodnutí, jež podléhá politické odpovědnosti, a to politické odpovědnosti stran a hnutí, které tuto vládu sestavily a tvoří," uvedl Babiš. Tuto politickou odpovědnost odmítáme nést, dodal.

Reforma navržená vedením policie je podle Babiše „v chvatu tajně rozhodnutým kaskadérským kouskem, o jehož pravých důvodech lze jen spekulovat". Obává se odchodu řady špičkových policistů, materiální, funkční i personální destabilizace vyšetřovacích týmů a ohrožení běžících trestních řízení.