Státy visegrádské skupiny, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se minulý týden rozhodly k neúčasti na minisummitu, který se v neděli uskutečnil na popud německé kancléřky Angely Merkelové. Schůzka byla podle Babiše svolána nestandardně. Mluvčí francouzské vlády následně uvedl, že "bojkot" ztíží nadcházející čtvrteční summit EU, který bude věnován zejména migraci. Babiš v reakci uvedl, že podobný výrok je nešťastný.

"Vyjádření francouzského premiéra mne překvapilo, protože jsme čekali, že on bude Evropu sjednocovat. Vyjádřil se velice negativně a pro nás nepřijatelně," řekl Babiš.

Prezident Miloš Zeman 27. června 2018 jmenoval nový kabinet premiéra Andreje Babiše.
Zeman jmenoval druhou Babišovu vládu. Bez Pocheho, zahraničí bude řídit Hamáček

Český premiér už v sobotu komentoval také Macronovo vyjádření, který se podle agentury Reuters vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, jež by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. Babiš zopakoval, že skupina V4 dál požaduje zastavení migrace mimo Evropu a odmítá přerozdělovací kvóty.

Nedělního minisummitu v Bruselu se nakonec zúčastnila více než polovina států EU. Merkelová po něm uvedla, že země EU se musejí snažit najít evropské řešení migrační problematiky, a kde takové řešení nebude možné, je na místě spolupráce skupin konkrétních zainteresovaných států.

Babiš, který bude v příštích dvou dnech reprezentovat Českou republiku na summitu EU, dnes řekl, že postoj evropských zemí k migraci se mění. Poukázal na nedávné vyjádření německého ministra vnitra Horsta Seehofera, podle nějž by Německo mělo na hranicích zastavovat lidi, kteří požádali o azyl v jiné evropské zemi.

Nadcházející bruselský summit má jako hlavní témata migrační problematiku, otázku zdanění či budoucí dlouhodobý rozpočet unie a také prohlubování společné obrany a bezpečnosti.

Pavel Bělobrádek a Jan Bartošek
Lidovci dali Babišově vládě jedničky. Výborně prý spolupracovala s KSČM a SPD