Vyjednavači ANO a ČSSD už dohodli návrh koaliční smlouvy, debatu o programovém prohlášení by měly vyjednávací týmy dokončit ve středu odpoledne. "Čekáme v pátek, de facto, že bude hotov text programového prohlášení nebo koaliční smlouvy. Ještě nevíme, zda to budou dva dokumenty, nebo jeden," uvedl premiér v demisi Babiš.

Zemanovi chce premiér v demisi předložit až definitivní znění dokumentu nebo dokumentů. "Jeho to zajímá," řekl.

Sociální demokraté by měli mít ve vládě pět ministrů. Babiš řekl, že o konkrétních jménech se zatím nemluvilo ani při vyjednávání s ČSSD a KSČM. "Na to bude relativně dost času, referendum si vezme téměř měsíc," řekl Babiš s poukazem na vnitrostranické referendum v ČSSD o tom, zda strana do koalice s ANO vstoupí, nebo ne. Výsledek by mohl být znám 8. června.

Prezident Miloš Zeman při příležitosti 73. výročí ukončení druhé světové války jmenoval 8. května 2018 na Pražském hradě jmenoval šest generálů.
Zeman jmenoval šest generálů, dva navrhované vládou nepovýšil

Od sociální demokracie hnutí ANO žádná jména podle Babiše dosud nedostalo. Z jeho vyjádření vyplynulo, že ani o ministrech za ANO není úplně jasno. Babiš nechtěl komentovat ani to, kdo by mohl nastoupit za odcházejícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Ohledně programu zatím není úplně jasno zejména o termínu obnovy peněžitých náhrad zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci. "Sociální demokracie to chce co nejdřív, my upozorňujeme na to, že pro naše zaměstnavatele a podnikatele je to velký problém," řekl Babiš. Na drtivé většině návrhu programového prohlášení ale shoda je.

Vnitrostranické referendum by mohlo předsednictvo ČSSD vyhlásit v pátek. Dokumenty dohodnuté mezi ANO a ČSSD bude ve stejný den posuzovat poslanecký klub ANO. V sobotu zasedá širší vedení KSČM. Komunisté by měli vládu tolerovat na základě písemné dohody o toleranci.

Vzpomínka konce války proběhla 8. května u památníku na pražském Vítkově. Miloš Zeman.
Od konce války uplynulo 73 let. Zeman položil věnec u památníku na Vítkově
Andrej Babiš.
Babiš a Hamáček se dohodli. Všechny pojistky navrhované ČSSD byly vyřešeny