Slušní, spořádaní a tiší sousedé byli podle obyvatel vesničky Dubenec nedaleko Dívčic manželé, kteří jsou podle německé policie zodpovědní za asi dvacítku loupežných přepadení bank na jihozápadě Německa. Při pátečním pokusu o vyloupení banky v centru Karlsruhe policie čtyřicetiletého Čecha zastřelila, zřejmě střelou do úst se sama připravila o život i jeho o dva roky mladší žena.

„Jsem z toho úplně pryč. Přijde mi, že to ani nemůže být pravda, ta zpráva je pro mě obrovský šok,“ reagovala v neděli starostka Dívčic Milada Pokorná. Stejně jako sousedé údajných lupičů neskrývala překvapení.

Obecních akcí se neúčastnili

„Nikdy si na ně nikdo nestěžoval, vždy přišli včas zaplatit všechny poplatky, nijak divně se neprojevovali,“ říká o dvojici, která se s okolím příliš nestýkala. „Žádných akcí, které se pořádaly v obci, se neúčastnili,“ dodává. Nikdo včetně dvacetiletého syna, jenž už s rodiči nebydlí, přesně ani nevěděl, čím se oba živí.

Zda je pár skutečně odpovědný za řadu loupeží za hranicemi, při nichž si během 15 let přišli v přepočtu na asi 50 milionů korun, potvrdí až testy DNA. Takzvaní lupiči – gentlemani, jak se jim v Německu přezdívalo, při přepadeních vystupovali zdvořile a dokonce se prý za své konání omlouvali.