Ve čtvrtek patrně vyslechne s policií svědky. Příčina neštěstí bude jasná do měsíce. Řekl to mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. Ve středu ráno explodovala v podniku výrobna dynamitové trhaviny Perunit. Čtyři lidé jsou stále nezvěstní, devět lidí se zranilo lehce.

„Dnes předpokládáme výslechy svědků, pokud toho budou schopni. Já si myslím, že ukončení shromažďování těch důkazů by nemělo trvat déle než dokonce tohoto týdne,“ řekl Machek.

Pracovníci báňského úřadu ve středu ohledali místo neštěstí, popsali jej do protokolu a zajistili dokumentaci o výrobě trhaviny. Na všem spolupracují s policií. Perunit se používá v civilním sektoru zejména v podzemí pro ražbu překopů a ražbu ve skalním masivu.

Podle Machka nyní nelze přesně říct, zda vybouchl nitroglycerin. Je to látka velmi nestabilní a už při malých mechanických a tepelných podnětech exploduje.

„Samozřejmě verzí je několik, bylo by nezodpovědné spelukovat o možných příčinách. Otázka množství a zda vůbec to byl nitroglycerin, to všechno je spekulace a nic z toho není podloženo,“ řekl Machek.

Na místě neštěstí jsou opět od rána desítky policistů a hledají v rojnicích možné důkazy, řekla mluvčí krajských policistů Markéta Janovská.

Čtěte také: Výbuch v chemičce: Policie hledá v areálu části těl