Letošním motivem festivalu je baroko. „K oblíbeným jídlům tehdy patřilo telecí, kachní a račí maso, často se podávali také hlemýždi. Hlavní ingredience tohoto období jsou skořice, houby nebo zázvor," zmínil organizátor Pavel Maurer.
Čtěte také: Šéfkuchař: S čokoládou se nebojte experimentovat!
Zdůraznil také, že díky objevu Ameriky se jídelníček Evropanů tehdy obohatil rovněž o brambory nebo rajčata.
Do festivalu se letos zapojily všechny kraje. „Zatím máme asi dvacet tisíc prodaných festivalových degustací, což je rekordní počet. Za celý loňský festival jsme jich prodali dvaatřicet tisíc," vyčíslil mluvčí festivalu Petr John. Za základní ochutnávku zaplatí zájemci 250 korun, menu o dvou chodech stojí pět set korun a tříchodová degustace je vyjde na šest set korun.
V Brně se akce zúčastní mezi jinými Koishi Fish & Sushi restaurant, Valoria nebo před pěti měsíci otevřený Rynk na Zelném trhu. „Nabídneme například burger z telecího masa, který doplňuje dýně a lanýž," uvedl šéfkuchař Rynku David Viktorin.
Čtěte také: Exotičtí červi, cvrčci či zdravé kimči. "Extrémní" jídlo ochutnalo šest set lidí
Festival v BrněBorgo Agnese: jehněčí kolínko, perník a houby
Forhaus Wine & Restaurant: steak z jeleního hřbetu a kaštanový knedlík
Koishi Fish & Sushi: pudink ze spáleného chleba
Konfit: kachní rillettes s domácím pečivem
La Bouchée: domácí borůvková zmrzlina
Rynk: burger s dýní a lanýži
Valoria: kančí svíčková