„Získáme týden, aby vychladly hlavy," řekl Bělobrádek. Do sporu o policejní reorganizaci, jejíž součástí je převedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupční policie pod jedno vedení, se v koalici dostalo ANO a ČSSD. Babiš dopoledne varoval, že pokud reformu podepíše ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), může ANO vypovědět koaliční smlouvu. Po Chovancově podpisu ale předsednictvo ANO rozhodlo s dalšími kroky počkat na návrat premiéra ze zahraničí. Do Česka by měl Bohuslav Sobotka (ČSSD) přiletět v úterý časně ráno.

Bělobrádek uvedl, že ANO, které nyní mluví o porušování koaliční smlouvy ze strany vládních partnerů, samo v minulosti smlouvu mnohokrát porušilo. Mechanismy na vymáhání, jaké chce mít ANO v dohodě, tam podle šéfa lidovců být nemohou. Vládní strany se sice zavázaly, že budou podporovat koaliční návrhy, ústavním právem jednotlivých poslanců je ale hlasovat podle jejich vědomí a svědomí. Stejně tak k policii je ustanovení v koaliční smlouvě, ale zákonné pravomoci má ministr vnitra a policejní prezident.

Důležité je podle Bělobrádka hledat dohodu. „Je to o tom, navzájem se respektovat, nepoužívat komunikaci, která je za hranicí slušného chování," řekl. I kdyby se napsala nová koaliční smlouva, bude záležet na tom, zda bude vůle ji dodržovat a snaha dospět ke konsenzům, dodal.