Vyslovil se pro to, aby spolu obě strany hovořily a nevzkazovaly si věci přes média. O "jistých jemných úderech", které obdržela před volbami od předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ODS, mluvil i její předseda Petr Fiala. Oba však spolu s dalšími hosty spolupráci s TOP 09 ocenili.

"Já jsem nepřijel jako Miroslav Kalousek si do vás cinknout jako on na našem sněmu," poznamenal v úvodu Bělobrádek. "Já se domnívám, že v minulých letech i v Poslanecké sněmovně zaznívalo mnoho věcí ze strany TOP 09 vůči KDU-ČSL, které byly zbytečné, které byly příliš agresivní, a které jsme neměli zapotřebí ani vy, ani my," prohlásil šéf lidovců.

Jiří Pospíšil.
TOP 09 změní vedení, předsedou chce být Pospíšil

ODS bude ve splupráci pokračovat


Fiala označil spolupráci s TOP 09 za užitečnou a účinnou a poděkoval za ni. "Myslím, že její hodnota a její výsledky převážily a překryly jisté jemné údery, které v předvolebním čase dostali tu a tam od pana předsedy Kalouska," řekl. Zdůraznil však, že to říká s úsměvem a pozitivně.

"Je mně jasné, že to by musel Mirek Kalousek popřít sám sebe," dodal. Ujistil, že ODS bude ve spolupráci pokračovat. Na dobrou praxi této spolupráce podle něj jeho strana navázala vytvořením tzv. Demokratického bloku tvořeného ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, tedy sdružením poslaneckých klubů těchto stran.

Pavel Bělobrádek.
Pavel Bělobrádek: Lidovci by trestně stíhaného člověka do vlády neposlali

Všechno má svůj čas 

"Dále si myslím, že je pro nás pro všechny určitě dobře, abychom se zamysleli nad spoluprací dál v opozici," řekl Bělobrádek. Nedomnívá se však, že nastal čas na fúzi či integraci. "Myslím, že tento prostor ještě není zcela připraven. Všechno má svůj čas a všechno má určitě i svůj vývoj," poznamenal.

Zdůrazňoval význam hodnot. "Naším programem by určitě neměl být 'antibabiš', ale měl by být nabídkou toho, jaké hodnoty máme, jak my je interpretujeme a tím oslovíme voliče," dodal.

Za úspěšnou označil dřívější spolupráci první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. S TOP 09 šli starostové dvakrát do sněmovních voleb, loni spolupráci ukončili. "Já jsem chtěl vás v TOP 09 poprosit o to, abyste i vy byli schopni zapomenout na to, co jsme si udělali, co jsme si provedli, jsou různé interpretace historie, tak tomu bývá," řekl a dodal, že se těší na spolupráci dvou rovnocenných partnerů.

Sociální sítě, ilustrační foto
Politika na sítích. Hvězdou je Feri, Bělobrádek je zbraní hromadného ničení