Událost nastala ve 2.50 hodin. „Na nápravě stavu intenzivně pracují IT specialisté,“ dodal mluvčí. Kdy se problémy podaří vyřešit, však není známo. Ředitel zařízení Roman Mrva připustil, že teoreticky by odstraňování problémů mohlo trvat i týdny, což je krajní možnost, kterou si nikdo nepřeje. Každopádně v omezeném módu pojede zdravotnické zařízení i ve čtvrtek 12. prosince.

V souvislosti s kybernetickým atakem vyzvalo vedení ústavu pacienty, kteří nemuseli bezpodmínečně navštívit benešovskou nemocnici, aby svou návštěvu odložili nebo se obrátili na jiné zdravotnické zařízení.

V polovině listopadu přitom nemocnice oznámila, že po pěti letech plánování a roce administrativních příprav spustila zmodernizovaný nemocniční informační systém (NIS). Současně s ním také vyměnila systém pro ukládání obrazové dokumentace (PACS). „Jde o velmi důležitý krok ke zvýšení efektivity zdravotní péče v nemocnici,“ řekl k tomu tehdy mluvčí nemocnice.

Ale i to, jak ukázala událost ze středeční noci, má své slabiny. Kvůli viru totiž nelze modernu vůbec využít a to přineslo potíže řadě na vyšetření i zákroky objednaných pacientů. Ti kvůli tomu nemohou využít ani portál pro komunikaci se zdravotníkem. Ani samotná nemocnice nemůže sdílet dokumentaci mezi zdravotnickými zřízeními v kraji.

Vzhledem k události není jisté, zda nedošlo k úniku osobních údajů pacientů. Nemocnice ale v polovině listopadu uvedla, že nový systém přináší i kontrolní mechanismy zajištující bezpečnost pacientů. Oba projekty z 85 procent spolufinancovala Evropská unie, zbylou částku hradil Středočeský kraj, majoritní vlastník akcií nemocnice. Nový NIS stál necelých 30 milionů, náklady na PACS jsou téměř šest milionů korun.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120 tisíci obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor.

Vyjádření odborníka na kyberbezpečnost
„Kryptovirus umožňuje útočníkovi na dálku zašifrovat všechny soubory a systémy, patří mezi nejrozšířenější typy útoků. Typicky se do počítače dostane mailem, někdy je stažený z internetu, nebo ho někdo může přinést například na flash disku. Pokud instituce nebo firmy nemají nastavené velmi pokročilé zabezpečení, může je kryptovirus ochromit i na několik dní nebo týdnů. Tento typ útoku obvykle za opětovné zpřístupnění souborů požaduje peníze, a to v bitcoinech nebo jiné kryptoměně, o motivu tohoto útoku ale zatím nic nevíme,“ řekl Pavel Řezníček, expert projektu Digitální pevnost.

Vojtěch nabídl pomoc, benešovská nemocnice situaci zvládá

Ministerstvo zdravotnictví je připraveno pomoci se zajištěním péče o pacienty benešovské nemocnice, kterou v noci vyřadil z provozu kybernetický útok, v jiných zařízeních. Sdělil to ministr Adam Vojtěch (ANO). Z Benešova má nicméně informace, že situaci tamní nemocnice zvládá.

"Hovořil jsem s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a také jsem v kontaktu s benešovskou nemocnicí a situaci aktivně sleduji," uvedl Vojtěch.

Informace Středočeského kraje o omezeném provozu v Oblastní nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově

Nemocniční počítačový systém v benešovské nemocnici byl v noci zásadně napaden počítačovým kryptovirem, který prošel bránou firewall a dvěma aktuálními antivirovými systémy.

„Napadl většinu serverů a pracovních stanic, jichž je 300. V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní, ani žádný jiný přístroj včetně počítačové sítě. V nemocnici zasedl operativně krizový štáb pro řešení nastalé situace,“ informoval ředitel nemocnice Roman Mrva s tím, že nemocnice má zajištěn náhradní provoz (laboratoře apod.) pro již hospitalizované pacienty.

O stavu byla informována Policie ČR a Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. „Situaci máme pod kontrolou a jsou přijímána veškerá opatření pro co nejrychlejší obnovení běžného provozu tak, aby se omezení co nejméně dotklo pacientů,“ ujistila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Ze setkání představitelů středočeských obcí.
Nemocnice budou víc hlídat lůžková oddělení

„Prosíme všechny pacienty, kteří nemusí bezpodmínečně navštívit benešovskou nemocnici, aby svou návštěvu odložili, nebo se obrátili na jiné zdravotnické zařízení. Na nápravě stavu intenzivně pracuje tým odborníků specializovaný na tuto problematiku. Děkujeme veřejnosti za pochopení. O změně stavu budeme průběžně informovat,“ sdělil médiím v časných ranních hodinách ředitel nemocnice Roman Mrva.

Výpadek počítačů začal ve 2 hodiny 17 minut ráno na chirurgické ambulanci, kde se zpomalovaly počítače a ve 2 hodiny 50 minut již nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici. V ordinacích tak není možné provést vyšetření. „Ambulantní specialisté přeobjednávají pacienty na jiné termíny,“ informoval ředitel Roman Mrva.

Záchranka řeší převoz pacientů přes dispečink do jiných okolních nemocnic (Příbram, Říčany, Sedlčany, Krč) a navýšila posádky tak, aby stíhala časové dojezdy pro akutní záležitosti pacientů.

Tajemník Bezpečností rady Středočeského kraje Luboš Navrátil informoval o nastalé situaci členy krizových štábů všech ostatních krajských oblastních nemocnic.

Situace po střelbě 10. prosince 2019 ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.
Nemocnice v kraji reagují: svolávají jednání o bezpečnosti, posilují ostrahu