Více než čtvrt miliardy korun má stát oprava a posílení kanalizační a vodovodní sítě v Benešově. Na tak rozsáhlé práce ale město nemá dostatek peněz, proto o ně bude žádat Evropskou unii.

Aby se Unie žádostí Benešova o dotaci vůbec zabývala, musí mít město zpracovaný podrobný plán sítí. Jak jinak, v digitální podobě. Za celkovou zprávu, tedy generel sítí, město zaplatí tři miliony korun.

„Geodeti už dokončili zaměřování kanalizace a nyní pracují na zaměření vodovodu,“ uvedl místostarosta Benešova Roman Tichovský. „To nás příjde na necelých šest set tisíc korun,“ řekl.

Pro získání dotace musí město zpracovat projekt. Samotnou žádost by mělo poslat do Bruselu na jaře příštího roku.

„Mohli bychom získat až pětaosmdesát procent částky,“ prozradil Tichovský, ale upozornil, že samotné práce se uskuteční pouze v případě, že na ně Benešov evropskou podporu skutečně získá.

Na kompletní rekonstrukci sítí by Benešov potřeboval dohromady 300 milionů korun. Část, která by měla být v nejbližší době rekonstruována, by měla stát o sto milionů méně. Největší díl peněz, sto milionů, spolkne rekonstrukce a rozšíření čistírny odpadních vod.

Zpráva zeměměřičů s popisem dimenzí a technického stavu bude nejen podkladem pro generel a následně i žádost o dotaci, ale důležitá bude i pro vznik nového územního plánu města. S tím bezprostředně souvisí i jeho další územní rozvoj.