Berdych, jenž si v ruzyňské věznici odpykává 15letý trest, je posledním vězněným členem zločinecké skupiny. Před měsícem neuspěl u Obvodního soudu pro Prahu 6 s žádostí o podmínečné propuštění po odpykání více než dvou třetin trestu. Proti tomuto rozhodnutí podal Ortman stížnost.

Z jejího podnětu se žádostí odsouzeného bude znovu zabývat pražský městský soud - a Berdych má za to, že by mu mohla pomoci svědectví elitních kriminalistů Tomáše Gregora a Heleny Kahnové, kteří před deseti lety řadění gangu rozkryli; pomohly k tomu i výpovědi samotného Berdycha.

V Berdychův prospěch podle Ortmana hovoří posudek vedení věznice, hovořící o desítkách kázeňských odměn a žádném trestu. Obhájce také připomněl, že byť u obvodního soudu klienta v červenci střežila po zuby ozbrojená eskorta, už dokonce opakovaně dostal vycházky mimo věznici; na svobodě pobýval už třikrát, naposledy po celých 24 hodin.

Ortman také očekává, že městský soud příznivěji než soudce z obvodu zhodnotí Berdychovo chování za mřížemi - mimo jiné tam zklidnil rvačku nebo pomohl oběšenému spoluvězni.

Berdych, který tvrdí, že se už dostatečně poučil a napravil, by měl na svobodě pracovat jako skladní a technik. Práci prý má zajištěnou.