„Po postupném zlepšování situace mladých lidí přicházejících na trh práce v letech 2010 a 2011 došlo v roce 2012 k velmi výraznému zhoršení, kdy absolventi evidovaní na úřadech práce v září 2012 nenacházejí ani do dubna 2013 pracovní uplatnění a zůstávají stále nezaměstnanými," konstatuje Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání. V analýze, která vychází 
z loňských dat, dochází k závěru, že nejvyšší míra nezaměstnanosti je u absolventů 
s nižší úrovní vzdělání (35,6 procenta) a nástavbového vzdělávání (29,6 procenta). Meziročně výrazně vzrostla 
u vyučenců, a to na 26,2 procenta. Varovné je, že hůř jsou na tom i absolventi maturitních oborů (kromě gymnázií) a vyšších odborných škol.

Každý krok ke změně neblahého trendu je proto vítaný. Jeden velmi pozitivní učinily dva resorty, které účinně spojily síly již za Nečasovy vlády, tedy školství a průmysl. Koncem listopadu sněmovna schválila daňové zvýhodnění pro firmy spolupracující se školami na odborném vzdělávání. „Očekáváme, že přijatá opatření by měla firmám pomoci lépe ovlivnit rozhodování žáků při výběru oborů, které jsou pro žáky perspektivní a pro trh práce potřebné. Dále, že umožní zlepšit kvalitu odborného vzdělávání a usnadnit přechod absolventů na trh práce." uvedl včera ministr školství Dalibor Štys.

Konkrétně se zvyšují limity pro daňovou uznatelnost motivačního příspěvku z 2000 na 5000 korun měsíčně u středoškoláků a z 5000 na 10 000 korun u vysokoškoláků. Nově se zavádí odečitatelná položka ve výši 200 korun na žáka či studenta a na hodinu odborného výcviku či praxe. Pomoci má i dodatečný odpočet 50 nebo 110 procent vstupní ceny majetku alespoň částečně využívaného pro účely odborného vzdělávání.

Průmysl to vítá

„Prosazení daňových úlev na podporu odborného vzdělávání bylo pro nás zásadní prioritou letošního roku," konstatoval prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Právě on je dlouholetým kritikem českého školství, které dostatečně nemotivuje ke studiu technických oborů, a to jak učebních, tak vysokoškolských. To podle Jaroslava Hanáka podvazuje konkurenceschopnost českého průmyslu. Proto zaměstnavatelé vítají i projekt Pospolu, 
v němž bude uzavřeno dvacet partnerství mezi školami 
a firmami.

Zatím jich je dohodnuto pět, do nichž se zapojilo sedm škol a 43 podniků. Během roku se má vyzkoušet, nakolik lze využít prvků duálního vzdělávání, známého z Německa. Pilotáž i monitorování spolupráce budou ukončeny v lednu 2015. Stát na tento zajímavý experiment uvolní 30 milionů korun. Jeho výsledkem by mělo být rozšíření odborné výuky přímo ve firmách i legislativní sjednocení smluv mezi podnikem a žákem.

Pomáhá projekt financovaný Unií

Všechna zmíněná opatření mají zároveň přispět k tomu, aby absolventi rychleji nacházeli své místo v profesním životě. Pokud je zaměstnavatel bude znát ze studentských let, pracovní nabídka na sebe nedá dlouho čekat. Uchazeč bez praxe je totiž téměř bez šance. Ani jedničkáři a vítězové různých soutěží a olympiád nemají jistou budoucnost. Absolventům všech typů škol, ale také nezaměstnaným a ženám po mateřské dovolené pomáhá velmi úspěšný projekt Stáže ve firmách financovaný z Evropského sociálního fondu.

„Zájem o praxi mezi lidmi je větší, než jsme očekávali, a proto jsme rádi, že nám rozpočet umožní uskutečnit více stáží, než bylo původně plánováno. Dle odhadu by se mohlo jednat až o tisíc stáží, takže by se finální číslo mohlo pohybovat kolem 6000," uvádí Kateřina Šímová, hlavní manažerka projektu.

Od letošního července do září byli mezi zaregistrovanými uchazeči nejvíce zastoupenou skupinou čerství absolventi. Výbornou zprávou je ale hlavně to, že poskytovatelé stáže po jejím skončení čtvrtině lidí nabídli další spolupráci.

Praxi je možné získat v různých oborech od administrativy a managementu přes stavebnictví a IT až po strojírenství nebo potravinářství.
Stážisté nemají nárok na mzdu, avšak nepřicházejí 
o státní příspěvky, jež by jim příslušely, i pokud by se stáže v rámci projektu neúčastnili. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Trvají od jednoho do šesti měsíců.

NABÍDKA Z EU
Projekt začal v červnu 2012.
Je financován z Evropského sociálního fondu.
Do listopadu 2013 se v něm zaregistrovalo 27 737 uchazečů a 7 764 poskytovatelů stáží.
Zahájeno bylo 4 161 stáží, a to u 1 641 poskytovatelů.
V současnosti je ukončeno 
3 358 stáží.
Zdroj: MPSV ČR