„Házím zboží do košíku, 
a když přejdu k platbě a vidím celkovou částku, zase potraviny z košíku odebírám," popisuje nákup Jana na webových stránkách sdružení Celiakie a já. „Bezlepkovou dietou jsem shodila za pět měsíců šest kilo. Nyní už se více orientuji. Stále zkouším nové věci a hledám webové stránky, kde budou potraviny nejlevnější. Když si připočítáte poštovné, tak mě dieta stojí měsíčně okolo 2500 korun," doplňuje.

K dnešnímu Mezinárodnímu dni celiakie ale dostanou nemocní studenti a rodiče dětí s bezlepkovou dietou dárek. „Příspěvek na potraviny bez lepku jsme zvýšili z loňských 
3600 korun na 6000 korun. Celkem je letos pro celiatiky vyhrazeno deset milionů korun.

Kromě zvýšení příspěvku jsme také zvedli věkový strop pro žadatele. Zatímco ještě loni jim nesmělo být více než devatenáct, nově VZP příspěvek poskytuje klientům až do dvaceti šesti let, jedná-li se o nezaopatřené dítě – studenta," říká mluvčí největší české zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Jak tedy příspěvek získat? Schovávejte si účtenky z obchodů, kde bezlepkové potraviny kupujete (na paragonu musí být bezlepkovost uvedena). V červenci , říjnu, lednu 
a dubnu pak vezměte účty za posledního čtvrt roku a spolu s lékařským potvrzením diagnózy zažádejte u VZP o příspěvek. Každý čtvrtrok vám pojišťovna proplatí až 1500 korun.

Bez léčby hrozí rakovina

Loni příspěvek VZP využilo šest tisíc pacientů. Ve skutečnosti by jich však mohlo být mnohem víc. „Odhaduje se, že na jednoho diagnostikovaného pacienta s celiakií připadá pět až sedm nepoznaných. Neléčená nemoc přitom může být život ohrožující. Zhoubný nádor jako komplikace dlouhotrvající neléčené choroby se vyskytuje asi u deseti procent nemocných. Zvýšené riziko je u všech nádorů, v celém zažívacím traktu i mimo něj," uvádí na webu České gastroenterologické společnosti lékař z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Miloš Dvořák.

Pro celiaka přitom existuje jen jediná léčba – dodržování bezlepkové diety. „Po jejím zahájení subjektivní příznaky (zažívací potíže apod.) rychle ustupují. Úprava sliznice je mnohem pozvolnější, částečně ji lze pozorovat do roka od zahájení diety. Zpočátku je možná snížená tolerance mléčných výrobků a je nutné je dočasně omezit. Po obnovení střevní sliznice dojde u většiny nemocných ke zvýšení aktivity enzymů a mléčné výrobky začne pacient opět snášet," doplňuje Miloš Dvořák.

Když je rohlík tabu.