Bouřky s kroupami a silným větrem v neděli nejprve potrápily Moravu a Slezsko, odpoledne dorazily do Čech. Průtrž mračen vyplavila Bílý Kostel nad Nisou na Liberecku, který ničivým záplavám čelil už před týdnem. V dalších oblastech postižených touto živelní katastrofou v neděli pokračovaly odklízecí práce, v Rousínově a Chrastavě se stavěly provizorní mosty. Nadace Člověk v tísni oznámila, že zatím nemá dostatek peněz na pomoc postiženým domácnostem.

Bouřky zasáhly dopoledne hlavně Moravu a Slezsko, po poledni se prohnala silná bouře také nedávnými záplavami sužovaným Libereckým krajem. „Během 15 minut zde spadlo 30 milimetrů srážek,“ uvedla meteoroložka. Bouřky doprovázely také kroupy a silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že ojediněle může spadnout až 60 milimetrů srážek.

Stav pohotovosti

Pro Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj dál platí varování před povodněmi. Stav povodňové pohotovosti je v současnosti například na středočeské říčce Mrlině ve Vestci, v jižních Čechách na Lužnici v Klenovicích a na Nežárce v Hamru.

Průtrž mračen, která odpoledne zasáhla Liberecko, vyplavila obec Bílý Kostel nad Nisou. Záplavová vlna sem přišla z okolních polí. Obec přitom patří k těm, které nedávné záplavy zasáhly nejvíce. Lidé jsou zoufalí, celý týden své domy a sklepy uklízeli a dnes mohou začít znovu, řekl v neděli ČTK starosta Jiří Formánek.

Starosta v neděli také kritizoval vedení kraje za špatné rozdělování peněz, které na pomoc postiženým obcím poskytl stát. Z těch 40 milionů korun dostala obec jen 234.000 korun. Liberecký hejtman Stanislav Eichlera to odmítl a uvedl, že peníze se rozdělovaly podle požadavků jednotlivých starostů.

Ničivé záplavy zasáhly sever Čech už minulý týden. V nejhůře postiženém Libereckém kraji škody podle odhadů přesáhnou pět miliard korun. Povodeň si vyžádala pět lidských životů. Dva lidé se pohřešují.

Záplava jen v Bílém Kostele

Nedělní srážky kromě Bílého Kostela jinou obec nezaplavily, likvidace škod po nedávných záplavách a úklidové práce mohly na Frýdlantsku a Českolipsku bez přerušení pokračovat. Ve Višňové dnes pyrotechnici odstřelili část naplavenin u hráze Harta a hasiči vytáhli z koryta Smědé kamion, který blokoval řeku.

V Rousínově na Českolipsku a v Chrastavě na Liberecku v neděli vojáci stavěli provizorní mosty namísto původních, které minulý týden vzala voda. Příští týden chtějí ženisté postavit další tři v Ústeckém kraji. Dva z nich překlenou říčku Kamenici na Děčínsku a spojí břehy v Hřensku a Kytlici, třetí z nich vyroste v Povrlech-Lužci na Ústecku.

Do konce tohoto pracovního týdne poslali Češi na konta humanitárních organizací pomáhajících při povodních přes 20 milionů korun. Podle Igora Klimeše ze společnosti Člověk v tísni by však vybrané peníze na pomoc postiženým lidem nemusely stačit. Záplavy na severu Čech poškodily 2586 domácností, 57 domů čeká demolice. Je to více než při loňských červencových záplavách, peněz na kontech humanitárních organizací je však o desítky milionů méně. Při loňských povodních Člověk v tísni přispěl 1352 domácnostem 42 miliony korun, letos má na účtu zatím 13,4 milionu korun.

Počasí s bouřemi a vydatnými srážkami zasáhlo i sousední země. Na Slovensku, kde se rozvodnila řeka Nitra a její přítoky zaplavily několik obcí včetně Handlové, byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Voda strhla most, řada silnic je neprůjezdných.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde