Velké množství zelí přišly ochutnat stovky lidí nejen z celé Moravy, ale i Slezska a Čech. „Zatím jsme stihli okoštovat asi padesát vzorků. Chutnají mi především ty s minimem klínu. A myslím si, že na zapití zelí je nejlepší slivovice,“ svěřil se Tomáš Korvas z Veselí nad Moravou.

Košt zelí si nenechal ujít ani Kamil Luža z Olomouce, který do Blatničky přijel i s přítelkyní z Vacenovic. „Chtěl jsem vyzkoušet všechny vzorky, ale na to nebudu mít čas. Mám rád, když je zelí kořeněné a mírně kyselé,“ přiblížil své chutě Luža s tím, že doma má dvě nádoby se zelím. Jednu s bílým, druhou s červeným.

Poprvé na výstavu kysaného zelí zamířila Kristýna Kadlčíková z Hluku. „Favoritem je zelí, které připravovali mamka s taťkou. Maminka navíc peče i výborný štrúdl se zelím a slaninou,“ upozornila Kadlčíková.

Přesně týden před sčítáním hlasů z druhého kola prezidentských voleb zavítal na košt také aspirant o Pražský hrad Jiří Drahoš. „U nás ve Slezsku jsou typickým jídlem brambory a kysané zelí. Nemusí k němu být ani maso, ale když je k tomu ještě něco ze zabijačky, tak je to taky dobré. Moravské zelí mi velice chutná,“ pousmál se bývalý předseda republikové akademie věd a rodák z Jablunkova.

V Blatničce si dokonce zazpíval na pódiu s Břetislavem Rychlíkem a za doprovodu houslisty Jury Pavlici píseň Teče voda, teče.