Václavské náměstí bylo plné. Lidé drželi v rukou transparenty s hesly „Bureši, Zlín si nekoupíš!”, „Díru v kase toustem nezalepíš”, „StB nevolím, sorry jako” či „Všetci kradnú, iba ja čerpám”.

Dnešní protest se konal pod heslem „Máme toho dost! Demisi!”. Organizátoři usilují například i o to, aby Babišova bývalá společnost Agrofert vrátila veškeré neoprávněně získané dotace, aby došlo k zastavení dalších dotací, podpor a úlev pro Agrofert, a aby se Babiš zbavil veškerých médií.

Požadavky demonstrantů:

* Demisi ministryně Marie Benešové
* Demisi premiéra Andreje Babiše
* Zavedení pojistek pro nezávislost justice
* Navrácení dotací, které Agrofert obdržel neprávem
* Zastavení dotací, státních zakázek i daňových úlev pro Agrofert
* Aby se Andrej Babiš vzdal svých médií

Příští demonstrace na Letné

„Vypadá to, že je nás tu dvakrát víc, než minule. Tedy nějakých 120 tisíc,” uvedl předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Připomněl, že spolek vyzýval premiéra k televizní debatě, ten to však odmítl. „Je to srab!” skandoval dav.

Demonstrace za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové na Václavském náměstí 4. června 2019.
Největší demonstrace od roku 1989. Snad Babiše přivede k rozumu, řekla účastnice

Podle Mináře se kvůli rostoucímu zájmu o protesty uskuteční další demonstrace také 23. června 2019 v 16:30 na pražské Letné.

Sám Andrej Babiš pro server Novinky uvedl, že demonstrace nesleduje: „Proč bych to sledoval. Je hezky, tak oni tam chodí teďka na koncerty.“ Premiér dále řekl, že v úterý jednali společně s Marií Benešovou s Rekonstrukcí státu a podle něj není důvod protestovat.

Demonstrace nejsou příjemné, ale akceptuje je. „Co můžu dělat. Oni demonstrují na základě vylhaných věcí, které jsou nepravdivé. Ale já ty lidi nepřesvědčím,“ vyjádřil se Babiš.

„Já demonstrace nesleduju, takže žádný komentář nedám. Já jsem před chvíli přijela ze Sněmovny, takže vůbec nevím, co je na Václavském náměstí,“ vyjádřila se Benešová v úterý večer Radiožurnálu.

Andrej Babiš
Babiš odmítl audit, ministři mu kryjí záda

Na akci vystoupil například ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka, zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR a specialista na postupy ministerstva financí David Hubal, spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herci Ivan Trojan, Tomáš Hanák, herečky Bára Hrzánová, Eva Josefíková, muzikant Mário Bihári a skupina Buty. Hymnu zazpívala Hana Ulrychová.

Opozice podporuje na dálku

Podporu demonstrantům alespoň na dálku poslali také někteří opoziční poslanci, kteří jednají v Poslanecké sněmovně o návrhu auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše.

„Díky vám všem, kteří jste dnes z různých koutů naší vlasti přijeli vyjádřit svobodně a demokraticky svůj názor na současné dění ve vládě. My poslanci jsme ještě ve Sněmovně, ale také dorazíme,“ napsal na twitter bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan zveřejnil na twitteru společnou fotografii se šéfem poslanců STAN Janem Farským. „Chtěli jsme být na Václaváku. Ale zatím nás Sněmovna nepustila. Tak na vás myslíme a zdravíme z bojiště,“ napsal.

Jednání Poslanecké sněmovny - Ilustrační foto
Audit je nestandardní a považuji ho za útok na Českou republiku, řekl Babiš

Sérii protestů odstartovalo jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Demonstranti se obávají, že by ze své funkce mohla ovlivnit kauzy premiéra Andreje Babiše. Tento krok v minulosti kritizovala i Soudcovská unie, podle které „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“.

Nejsme slepí

Doposud největší protest se na Václavském náměstí v Praze uskutečnil před dvěma týdny a zúčastnilo se ho podle odhadů mezi 50 a 60 tisíci lidmi. Z davu demonstrantů se ozývala hesla jako „Nezávislost justice”, „Bureše do koše” či „Nejsme slepí”. 

Minulý týden se pak navzdory nepříznivému počasí demonstrovalo v desítkách měst napříč celou Českou republikou. Na fotografie z jednotlivých akcí se můžete podívat v následující galerii:

Úterní demonstrace měla být podle organizátorů rekordní. Již před začátkem očekávali totiž účast více než sta tisíc nespokojených Čechů. Pokud by se počet potvrdil, šlo by o největší protestní shromáždění od listopadu 1989. Dosavadní prvenství drží vzpoura zaměstnanců České televize z roku 2001, kdy proti politizaci veřejnoprávního média demonstrovalo přibližně sto tisíc lidí.

Kateřina Perknerová.
Glosa Kateřiny Perknerové: Hra o Agrofert
Demonstrace proti Marii Benešové a Andreji Babišovi 21. května 2019 na Václavském náměstí.
Bude demonstrace proti Babišovi největší? V Česku jsou stotisícové davy vzácné
Demonstrace proti Marii Benešové a Andreji Babišovi 21. května 2019 na Václavském náměstí.
Duel Deníku: Demonstrant Minář proti premiéru Babišovi
Demonstrace proti Marii Benešové a Andreji Babišovi  21.května 2019 na Václavském náměstí.
V Praze opět proběhne demonstrace. Má jít o největší akci od sametové revoluce