Zatímco ve školním roce 2005/2006 evidovalo ministerstvo 6810 neúspěšně vyřízených žádostí o přijetí, loni už to bylo 49.186. Narostl sice i počet dětí, ne ale tak dramaticky. V roce 2005 chodilo do školek 282.000 dětí, loni 335.000. Zatímco soukromý sektor na to zareagoval a počet privátních zařízení se ve stejném období zvýšil ze 72 na 150, počet veřejných školek se zvýšil z 4834 jen na 4931.

Obce přitom vynakládají velké částky na rozšiřování kapacit školek a budování nových. Například Praha 10 dá letos na výstavbu mateřských školek desítky miliónů korun, do dvou let by mělo přibýt 400 míst. Kvůli navyšování kapacit školek tak průměrný počet dětí na jedno zařízení vzrostl od roku 2005 z 58 na 69, přesto to ale nestačí.

Potíží s umístěním syna do školky se obává i Stanislav Zbyněk z Prahy. Školku sice mají za rohem, chlapci ale budou v příštím školním roce tři roky a nemá ve školce ani starší sourozence, čímž ztrácí plusové body v přijímacím řízení. Přednost totiž mají děti, kterým chybí do nástupu na základní školu jen rok, a dále třeba děti rodičů pracujících v daném městě či městské části, případně děti matek samoživitelek.

„Pokud by to nevyšlo, museli bychom se poohlédnout po jiné nejbližší školce," uvedl Zbyněk a dodal, že v nejhorším by chlapce vozili do jiné městské části do školky, o které ví, že místo má.

Soukromé školky

Na volná místa a nábor během celého roku pak lákají soukromé školky. Například školička Kidspace na Praze 2 k tomu nabízí i výuku angličtiny, jednotné školní oblečení či pravidelnou péči dětského zubaře, logopeda, případně psychologa. „Naše největší deviza je ale asi individuální péče, taková ta maminkovsko-babičkovská," myslí si ředitelka Taťána Ondráková. V současné době dochází do školky pět dětí, maximum je prý 20. Ne každý ale na soukromé zařízení má, celodenní péče pět dní v týdnu může vyjít se stravným i na 16.000 korun měsíčně.

Další variantu představují firemní školky nebo takzvané dětské skupiny, těch je ale v porovnání se standardní nabídkou péče o předškoláky mizivé množství.