Na vzpomínky ale není čas. Na ministerstvu dopravy totiž chystají změnu bodového systému, která by měla nastat v polovině příštího roku. „Bodový systém se osvědčil, rádi bychom však, aby byl pro řidiče přehlednější," konstatuje ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Výtkou odborníků i řidičů je to, že nevědí, kolik trestných bodů mají. Stejně tak netuší, jaký je aktuální „sazebník" trestů. Obojí by se mohlo změnit: ministerstvo by pro řidiče, kteří by o to požádali, rádo spustilo službu automatického upozornění při jakékoliv změně jejich bodového konta. Přišla by jim buď SMS, nebo e-mail.

DVAKRÁT ŠEST. A KONEC

Ještě větší ambicí je ale zpřehlednění trestů. Dnes se uděluje 1 až 7 trestných bodů za různé delikty. I úředník se většinou musí podívat do tabulky, aby věděl, jaký trest udělit. „Nová podoba bodového systému by měla obsahovat pouze tři pásma bodů – 2, 4 a 6, oproti dnešní škále 1 – 7, která je pro řidiče méně přehledná," popsalo Deníku ministerstvo dopravy. Pokud by řidič nově spáchal v jednom roce dvakrát za sebou závažný přestupek, ohodnocený 6 body, vybodoval by se a přišel o řidičské oprávnění.

Po zpřehlednění bodového systému volají i odborníci. Dopravní expert Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti nedávno připomněl, že v EU má bodový systém zavedeno 23 zemí. Naposledy se přidalo Portugalsko, které má, stejně jako Česko, 12bodový limit. Portugalci však hned od začátku zavedli dálkový přistup ke kontu řidiče. Stačí se zaregistrovat na příslušné webové stránce a pak ji jen pravidelně navštěvovat. „Jedná se o inspirativní řešení, maximálně efektivní pro stát a uživatelsky přívětivé pro řidiče," uzavírá Budský.

Bodový systém.Zdroj: Deník