„Vláda není dotační automat. Nemůže fungovat způsobem, že pošlete žádost a máte jistotu, že vláda vám okamžitě přidělí finanční prostředky přesně ve výši, o kterou jste požádali," řekl Sobotka. Doplnil, že reakci pořadatelů nerozumí.

Připomněl, že závod v letech 2009 a 2010 nedostal od tehdejší vlády žádnou podporu. Loni vláda uvolnila 25 milionů korun. „Reagovat způsobem, že Grand Prix končí, mi nepřipadá odpovědné," uvedl premiér. Podle něj by pořadatelé neměli fanoušky strašit.

Budoucnost je nejistá

Pořadatelé pro letošek počítali s částkou 40 milionů korun, středeční rozhodnutí vlády je rozladilo. „Jsem úplně v šoku. Nejhorší je, že není žádný další výhled. Rok se snažíme a dnes nemáme vůbec žádnou perspektivu," řekla ve středu ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová s tím, že budoucnost závodu v dalších letech je nejistá. „Teď nemáme zase vůbec nic a před sebou úřednickou mašinérii. Spíše se přikláním k tomu vše zrušit. Budeme mít u nás jiná mistrovství světa, která se podpoří od státu," uvedla Ulmanová.

Pořadatelé brněnského závodu si původně přáli, aby jim stát uhradil celý takzvaný zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa, což je přibližně 70 milionů korun. Pro organizátory je brněnská Velká cena ztrátovým podnikem, loni na ní prodělali 41,7 milionu korun.