Jeden z odborářů ze svazu KOVO přišel dnes s nápadem, aby odborová konfederace škrtla z úsporných důvodů jeden ze dvou místopředsednických postů. Houstnoucí atmosféru ještě přiživil nápad na změnu příspěvků, které svazy konfederaci platí. Ani jeden z návrhů neuspěl.

"Nebudeme si tu hrát na atletické závody, kdo zvedl ruku dřív," umravňovala předsedající ty účastníky v sále, kteří se snažili dostat k řečnickému pultíku.

Někteří odboráři naopak napomínali ji, aby se zdržela jakýchkoliv komentářů. Jiní mírnili své kolegy. "Mám chuť oslovit vás ´vážená Poslanecká sněmovno´, nikde jinde jsem nic takového nezažil," promluvil ke svým kolegům jeden z delegátů. Předsedající dokonce jednání přerušila a vyhlásila přestávku.

Stejně jako poslanci, ani odboráři nebyli po pauze hned v sále na svých místech. "Členové volební komise se nám trousí jako švábi na pivo," postěžoval si předák úřednických odborů Jan Rovenský, který zrovna jednání řídil.

Kandidáti na předsedu se nešetřili, uspěl Středula

Napětí panovalo i při volbě nového předsedy ČMKOS pro příští čtyři roky. Větší podporu nakonec získal šéf nejsilnějšího svazu KOVO Josef Středula. Porazil svého protivníka, dosavadního místopředsedu centrály Václava Pícla. Oba kandidáti se před volbou delegátům představili a jeden druhého nešetřili.

"Nebyl jsem, nejsem a nebudu takový předák, který zneužívá svou funkci k zastrašování a nátlaku. Mojí rolí je vyjednávat, a ne rozbíjet a bourat," uvedl Pícl. Vadí mu prý, když silné a velké svazy tlačí na ty menší a trvají na svém názoru. Když šel k pultíku zhodnotit činnost konfederace za poslední roky, nemohl se k němu přes překážky dostat. "Je jasné, kdo to sem nastražil," zavtipkoval.

Pícl před lety sám ve Sněmovně zasedal jako poslanec ČSSD. Stejně jako zákonodárci se i on při svém představení rozmluvil a stanovený pětiminutový limit nedodržel. "Devět minut," významně ho přerušil Rovenský. Dodal, že stejně dlouhou kandidátskou řeč bude tolerovat i u druhého z uchazečů. "Nevyužiju ani devíti, ani pěti minut, a to proto, že mě znáte, nejsem kniha nepopsaná," kontroval Středula. Svou kandidátskou řeč stihl za čtyři minuty.