Podle Brabce vytvořily ANO a ČSSD celkem šestnáct expertních týmů, do dnešního večera se uskuteční schůzky 13 z nich.

"Zatím zprávy, co mi chodí od kolegů, nasvědčují tomu, že jsme schopni ve většině věcí najít shodu," řekl. Očekává, že v příštím týdnu začnou vrcholní představitelé ANO a ČSSD jednat o sporných bodech.

Andrej Babiš.
Vláda souhlasí s ČSSD. Je pro náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci

Zároveň by v příštím týdnu měla začít i trojstranná jednání o programu mezi ANO, ČSSD a KSČM, aby se zohlednily i představy komunistů, kteří by podle záměru ANO měli ve Sněmovně podporovat menšinový koaliční kabinet zbývajících dvou stran.

Šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš před odletem na bruselský summit EU novinářům řekl, že jeho kolegové budou do jeho pátečního návratu z Bruselu pokračovat ve vyjednáváních. "Hned v pátek, jak se vrátím, vyhodnotíme celkově vyjednávání s KSČM a ČSSD a ještě v pátek budeme pokračovat v jednáních s ČSSD," řekl Babiš.

Nejvýznamnější rozpor panuje zatím v daních. "Pro nás je nepřekročitelné zvyšování daní, nebudeme souhlasit ani se zaváděním nových daní," řekla Schillerová, která dnes za ANO jednala se sociálními demokraty o financích. Rozhovory o daňové politice podle ní budou pokračovat v pátek.

Kateřina Valachová
Valachová chce financování školství zařadit do jednání mezi ČSSD a ANO

Brabec vidí i rozdíly v sociální politice, mimo jiné v názoru na oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu nebo u přídavků na děti. Rozkoly se ale podle něj neprohlubují a obě strany se snaží jednat tak, aby dospěly ke shodě.

Shodu se podařilo najít v zemědělství, a to mezi ANO, ČSSD i KSČM, řekl první místopředseda ANO a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Všechny tři strany podle něj chtějí pokračovat ve státní podpoře zemědělců, podporovat živočišnou výrobu a bránit vylidňování venkova. Chtějí také omezit administrativní zátěž zemědělců a zabránit zastropování evropských dotací pro větší farmy.

V EU chtějí všechny tři strany usilovat o novou legislativu, která by zakázala dvojí kvalitu potravin.

Andrej Babiš.
Čtyři ministerstva pro ČSSD? Velkorysá nabídka, míní Babiš