O zdravotnickou pomoc Česko své spojence z EU i z NATO požádalo kvůli rozsahu epidemie. Podle Havránka české ministerstvo obrany počítá se zapojením britských zdravotníků ve Vojenské nemocnici Brno. Podílet by se také měli na konzultacích s generálním štábem a Vojenskou zdravotnickou službou. Délka jejich nasazení bude záviset na vývoji epidemie.

Podle ředitele sekce vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka budou britští vojáci zapojeni do standardních denních i nočních směn. Popsal je jako specialisty na urgentní medicínu. Dva vojáci se mohou ihned zapojit do činnosti urgentního příjmu či ARO, ostatní musí pracovat pod odborným dohledem. Působit proto budou v malých týmech pod vedením českých lékařů.

Novináři si mohli 22. října 2020 prohlédnout výstavbu polní nemocnice v pražských Letňanech.
Vláda schválila nová opatření: Více vojáků v nemocnicích a novela zákona o VŠ

Britové by měli do Brna dorazit ve středu. Nemocnice se stará asi o 50 pacientů s nemocí covid-19, deset dalších lůžek pro ně má k dispozici. Podle ředitele Martina Stračára nemocnice zatím situaci zvládá, výpomoc přijede v rámci spolupráce. "Máme asi 50 zaměstnanců, kteří covidem prošli nebo procházejí. Doma je asi 20 lidí, pár lidí máme i na OČR," uvedl Stračár.

Mezi britskými zdravotníky je také Deborah Jane Baileyová. Novinářům řekla, že celý tým je složen z dobrovolníků, který přijel pomoci svým spojencům z NATO. Ona sama má již zkušenost s bojem proti koronaviru z Velké Británie. Uvítání se v Praze zúčastnil i britský velvyslanec. "Ministerstvo zavelelo a uvedlo, že Česká republika potřebuje pomoc svých spojenců. Tady dnes pomoc vidíte," řekl novinářům. V britské pomoci se vyjádřil i britský ministr obrany Ben Wallace. "Spojené království je rádo, že může pomoci s žádostí České republiky o podporu při vypořádání se s covid-19," poznamenal. Británie se podle něj rozhodla vyslat vojenské zdravotníky, kteří tak budou moct svým aliančním kolegům nabídnout své schopnosti.

Specialisté z Německa i USA

Dva lékaře již vyslalo Německo, němečtí vojenští zdravotníci se od pondělí zapojili do práce v ÚVN. Podle Bubeníka jde o specialisty z oblasti jednotky intenzivní péče a ARO, jeden je z Berlína, druhý z hamburské nemocnice.

Česku také pomůže texaská a nebraská národní garda. Podle Bubeníka je již část amerických vojáků v ČR, zbytek dorazí během dneška a středy. Američtí zdravotníci mají zkušenosti s bojem s koronavirem z USA. V Česku budou nasazeni v olomoucké vojenské nemocnici. Podle dřívějších informací budou radit českým lékařům a konzultovat s nimi otázky kolem koronaviru. Budou se moct také spojit s americkými specializovanými pracovišti.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Vývoj epidemie závisí na občanech, uvedl Blatný. Vyzval k dodržování opatření

Podle Havránka v současné době ministerstvo obrany další jednání se spojenci o vyslání lékařů nevede. Zdůvodnil to současnou situací v ČR i v Evropě. "Původní požadavek byl formulován zhruba před třemi týdny, od té doby se samozřejmě situace vyvinula u nás i v celé Evropě," poznamenal.

Kromě vyslání vojenských zdravotníků získalo Česko od spojenců i materiální pomoc, zejména plicní ventilátory. Dostalo je nebo mu byly zapůjčeny například z Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska či ze strategických zásob EU a NATO.