Disident a bývalý mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek z Lipníku nad Bečvou, který drží od 1. listopadu hladovku na protest proti prezidentské kandidatuře Miloše Zemana, skončil v nemocnici.

Tomáš Hradílek 13. den své protestní hladovky při rozhovoru pro Deník
Tomáš Hradílek stále drží hladovku. Na protest proti Zemanovi

Rodina ho z obavy o jeho život svěřila do péče lékařů, i když to byl podle dcery disidenta Simony „boj“. „Neměli jsme jinou možnost, protože by to nedopadlo dobře,“ řekla pro Přerovský a hranický deník Simona Hradílková.

Tomáš Hradílek zahájil hladovku 1. listopadu na protest proti opětovné kandidatuře Miloše Zemana na post prezidenta. Bývalý signatář Charty 77 a první polistopadový ministr vnitra Hradílek konfrontoval Zemana během jeho návštěvy na náměstí v Lipníku nad Bečvou a zeptal se ho, jak se zachová.

Prezident ale v reakci na jeho dotaz řekl, že už kandidaturu podal a podařilo se mu získat podpisy 113 tisíc občanů této země. „Vy nejste více, než 113 tisíc občanů, a nejste jim nadřazen. Proto budu kandidovat,“ vzkázal Miloš Zeman Hradílkovi. Ten se poté rozhodl v hladovce dál pokračovat.

Miloš Zeman
Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat

Nejbližší příbuzní Tomáše Hradílka - jeho dcery Simona a Kateřina a syn Tomáš - vydali nyní společné prohlášení. Uvádějí v něm, že pro děti, vnoučata a blízké přátele bylo vyhlášení hladovky šokující zprávou, a tento způsob protestu se nesetkal od nikoho z nich podpory.

„V uplynulých dnech jsme veškerou svoji energii věnovali snaze jeho rozhodnutí zvrátit. Například peticí s výzvou na ukončení hladovky, kterou podepsaly v několika dnech stovky lidí.

Nicméně s obsahem jeho otevřeného dopisu se ztotožňujeme, a i my vnímáme Miloše Zemana jako ohrožení demokratického vývoje v naší zemi. Vždyť i poklidný protest v Lipníku nad Bečvou byl zásahem policie předčasně ukončen a ukázal tak naléhavou pravdivost slov v tomto dopise obsažených,“ uvádí se ve stanovisku.

„Náš otec je člověk zásadový, který dané slovo vnímá jako závazek. Tak, jak ho známe, víme, že je opravdu odhodlán vydržet až do pro nás nepřijatelného konce. Proto jsme se rozhodli převzít odpovědnost za jeho život do svých rukou. Nemůžeme přihlížet smrti vlastního otce,“ pokračuje společné prohlášení dětí.

Připomínka výročí 17. listopadu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově
Svíčky i Modlitba pro Martu. V Přerově si lidé připomněli 17. listopad

„Činíme tak s vědomím, že jdeme naprosto proti jeho odhodlání a přání, ale věříme, že kdyby situace byla obráceně, zachoval by se stejně. Způsobem, jenž nehodláme nijak vysvětlovat, se nám podařilo přinutit ho, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu,“ dodávají.

Podle Simony Hradílkové nebylo jiné volby, i když tímto rozhodnutím riskují, že se od nich otec odvrátí.

„Nemůžeme zatížit budoucnost svou, svých dětí i lidí, kterým není osud našeho táty lhostejný, jeho obětí. Děkujeme všem, kteří i díky jeho protestu pochopili, že svoboda není samozřejmostí, a že je nám z ní postupně ukrajováno,“ píše se ve společném stanovisku Simony Hradílkové, Kateřiny Zukalové a Tomáše Hradílka ml.

Zdravotní stav Tomáše Hradílka je v tuto chvíli dobrý. „Podle lékařů není takový, že by došlo k nějakému poškození. Přestože zhubl o deset kilo, není to nic nezvratného,“ uzavřela dcera bývalého mluvčího Charty 77 Simona Hradílková.