Kasl to dnes řekl ČTK.

Kasla si vybral do pozice jedničky pražské kandidátky do voleb do zastupitelstva hlavního města šéf hnutí Andrej Babiš. Exprimátor se ale dostal do ostrého střetu se šéfkou pražské organizace Radmilou Kleslovou. Kasl nechtěl, aby se objevila na kandidátce. Vadilo mu mimo jiné to, že Kleslová působí na radnici v Praze 10, která bývá spojována s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Kaslovi zase někteří členové hnutí v Praze vyčítali, že není týmovým hráčem.

Předsednictvo strany o víkendu rozhodlo, že na kandidátce nebude ani Kasl, ani Kleslová. Hnutí nyní bude muset nalézt nového lídra.

Několik nabídek

Kasl řekl, že po rozchodu s hnutím ANO dostal několik nabídek na kandidaturu do komunálních voleb nebo Senátu. Zvažoval také, že by vedl vlastní kandidátní listinu. Po dohodě s manželkou se ale rozhodl, že se o přízeň voličů ucházet nebude.

„Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán," poznamenal ke svému odstranění. Jako důvod svého konce vidí strach „některých lidí", že nebudou připuštěni k moci. Dodal, že prý byl u Babiše pomlouván. „Nebaví mě stále opakovat, že lidé lžou," řekl.

Kasl si myslí, že účast na kandidátce ANO odmítne část lidí, kterým kandidaturu nabídl. Jmenoval například prorektora pražské ČVUT a experta na dopravu Petra Moose. „Mluvit ale za ně nemohu," dodal.

Podle Kleslové bude nyní hnutí postupovat podle volebního řádu a začne sestavovat kandidátku. Termín schválení bude určen podle toho, na kdy bude vyhlášen termín voleb, dodala.

ANO chce mít kandidátku sestavenou co nejdříve. Chce oslovit i některé odborníky, které Kasl navrhoval, mezi nimi právě například Moose. Lídra bude hnutí teprve hledat, údajně zatím nemá určen ani okruh kandidátů.

Čtěte také: Zastupitelka Prahy 10 byla napadena, prý kvůli politice