Vyvrcholila tak roztržka mezi Thomou a většinou zastupitelů za ODS, která znamenala i jeho odvolání z pozice primátora. Thoma se členství ve straně vzdal v úterý navečer a nebyl sám. Doprovodili jej například Ivan Mánek nebo Jaroslava Šporclová. Z českobudějo­vického místního sdružení číslo čtyři odešlo celkem třináct lidí.

„Všichni podepsali, že ukončili členství,“ uvedl Thoma s tím, že příslušný dopis už byl odeslán do oblastní kanceláře ODS. „Předsedu ODS Petra Nečase jsem informoval 31. července,“ doplnil ke svému kroku Thoma.

Důvodem styl řízení strany

Podle prohlášení, které Thoma poskytl médiím, byl důvodem odchodu současný styl řízení ODS v Jihočeském kraji a Českých Budějovicích. „Martin Kuba a Břetislav Kábele zavedli metodiku vnitrostranického řízení podle jediného principu, kterým je diktát hlasovací mašinérie. Místo služby občanům se věnovali pozvolné proměně ODS v nástroj k uspokojení osobních a obchodních zájmů,“ uvádí se v prohlášení.

Martin Kuba, který je mimo jiné českobudějovickým radním, ovšem podobné názory už dříve odmítl a poukázal na to, že například hlasování o kandidátkách pro komunální volby bylo letos podle stejného principu, jako před čtyřmi lety.

Tehdy se ale Thoma stal lídrem kandidátky, letos se na kandidátku neprosadil ani jeden jediný zástupce z jeho sdružení. Přitom Ivan Mánek nebo Jaroslava Šporclová, kteří také odchází s Thomou z ODS, jsou známými osobnostmi města.

Ztráta pro ODS

„Je to každého osobní rozhodnutí. Jakýkoliv odchod je pro ODS samozřejmě ztrátou,“ konstatoval k tomu Břetislav Kábele, předseda oblastní rady občanských demokratů. Kábele ale dodal, že na druhou stranu se nyní do ODS hlásí dost nových mladých lidí.

Podle představitelů občanských demokratů by navíc Thomovi a některým jiným bývalým členům ODS stejně členství zaniklo ve chvíli, kdy by se objevili na kandidátce jiného subjektu pro komunální volby.

A právě to bývalý primátor připravuje. Pravděpodobně půjde do voleb v čele spojené kandidátky Hnutí občané pro Budějovice a Starostové a nezávislí.