"Poznal jsem pana Bakalu, když jsem byl velvyslancem v České republice. Vždycky byl hrdý Čech a aktivně podporoval demokratické hodnoty a volný trh. Když mě požádal o pomoc v této kauze, s radostí jsem to přijal," uvedl Schapiro podle serveru.

Investor a podnikatel Zdeněk Bakala
Výhrůžky a vydírání. Bakala u amerických soudů žaluje podnikatele Krúpu

Schapiro byl americkým velvyslancem v Česku od září 2014 do ledna letošního roku. Úřad opustil po skončení funkčního období prezidenta Baracka Obamy, americkým velvyslancem je nyní Stephen King.

Bývalý spolumajitel těžební firmy OKD Zdeněk Bakala podal na konci září u amerických soudů žalobu na slovenského podnikatele Pavola Krúpu pro pokus získat vydíráním 500 milionů korun. Žaloba uvádí, že se Krúpa pokusil Bakalu donutit, aby zaplatil desítky milionů dolarů za ukončení kampaně "štvavého obtěžování, očerňování a zasahování do jeho podnikatelské činnosti".

Zavřené dveře na Hrad

Krúpa se v kauze OKD dlouhodobě angažuje. Krúpova mluvčí Barbora Hanáková nedávno uvedla, že Bakala "stát a nájemníky připravil o částku 150 miliard, které neoprávněně vyvedl z OKD a neoprávněně získal z bytů OKD".

Vůči Bakalovi i Schapirovi se vymezuje prezident Miloš Zeman. Naposledy na adresu Bakaly mířily tento týden Zemanovy vulgarity v živém rozhovoru pro Český rozhlas. Se Schapirem prezident neměl dobré vztahy, několikrát se dostali do sporu. Po kritice ze strany Schapira mu Zeman vzkázal, že má na Hradě zavřené dveře. Naopak o slovenském podnikateli Krúpovi prezident řekl, že ho letos u příležitosti 28. října vyznamená.

Prezident Miloš Zeman
Zemanovy vulgarity? Jurečka: Masaryk by spadl z koně. Jsou nevhodné, řekl Babiš