,,Narážíme na samá neobsazená hnízda bez mláďat. Ta jsou buď mrtvá, nebo se vůbec nevylíhla. Věnuji se čápům přes 40 let, ale takto tristní stav na hnízdech jsem ještě nezažil," říká Stanislav Chvapil
z Českého svazu ochránců přírody. Každoročně se monitoruje populace čápů bílých na 285 lokalitách 25 okresů ČR. 


V 15 sledovaných okresech letos ale bylo téměř pětkrát méně mláďat než loni, v deseti okresech se dokonce nenašlo žádné živé mládě.
Vedle klasických čápů bílých, kteří u nás mají kolem devíti stovek hnízd, do Česka na jaře přilétají i méně častí čápi černí. I jejich populace dostala letos ránu. „Malá či líhnoucí se mláďata byla ve hnízdech právě v období silných dešťů na počátku června. Dlouhodobý průměr vyvedených mláďat na jednom hnízdě je v Česku 3,1. Letos však dosahuje sotva dvou mladých na hnízdě. Mnohá hnízda, kde již byla vylíhnutá mláďata, jsou tak nyní prázdná. Tam, kde mláďata přežila, je jejich počet mnohem nižší než v jiných letech," podotýká František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Aby toho nebylo málo, postihlo nepříznivé počasí i další ptáky. Podle zootechnika hodonínské zoo Jiřího Ingra, který se specializuje na dravce, postihlo hlavně ty, kteří hnízdí na zemi. „I u nás v zoologické zahradě měly některé druhy vyplavená hnízda. Jde především o vodní ptáky, jako jsou kachny. Myslím si ale, že ztráty jsou také u hrabavých druhů, tedy bažantů, koroptví," vyjmenovává Jiří Ingr. Ušetřeni podle něj nebyli ani dravci. O mláďata mohli přijít také motáci pochopové, kteří hnízdí v rákosí. 


Nazlobený pták

Stalo se vám někdy, že jste přišli ke svému nablýskanému autu a na dveřích jste měli vybouleniny? Možná vás potkalo to samé, jako teď obyvatele severoněmecké vesnice. Za jediný den tam stihl nerudný čáp poškodit minimálně čtyři vozy, protože z vlastního odlesku získal dojem, že má ve svém teritoriu rivala. Když se pak záškodníka jeden z místních pokusil odpudit plastovou čapí atrapou, nepochodil – umělohmotný sok v boji podlehl. Se škodami, které se pohybovaly v přepočtu od deseti do třiceti tisíc korun, se majitelé aut museli srovnat sami – německé pojišťovny jim většinou nezaplatily nic. ⋌Zdroj: Příroda.cz