"Provedli jsme dvě dohledové prověrky a dozorovému státnímu zástupci jsme vytýkali podobné věci, které vytýkal pan nejvyšší státní zástupce," řekla Bradáčová. Benešová podle ní nemohla logicky výsledky dohledové prověrky vidět. "Vyplynulo z toho i naše stanovisko pro nejvyššího státního zástupce, které bylo souladné s jeho výrokem. Navrhovali jsme, aby takto rozhodl, protože hlavní podstata byla v tom, že výrok v zastavovacím usnesení a jeho odůvodnění neodpovídalo dokazování ve spise, na to jsme upozorňovali i v rámci dohledových prověrek," dodala Bradáčová.

Andrej Babiš
Šaroch nechce znovu Babišovo vydání, stíhat nebude ani rodinu

Benešová zprvu uvedla, že vrchní státní zástupkyně měla výhrady k délce trestního stíhání v kauze, ne však k samotné podstatě. "Jak je možné, že to prošlo dohledem a nebyly zjištěny závady, které teď konstatoval nejvyšší státní zástupce?" tázala se Bradáčové. Řekla také, že VSZ asi selhalo. Poté, co vrchní státní zástupkyně osvětlila postup VSZ, ministryně poznamenala, že spis nezná a nebude se přít a že informace o výtkách VSZ vůči Šarochovi nebyly medializovány.

Vrácený spis

Nejvyšší žalobce Zeman na začátku prosince zrušil usnesení o zastavení stíhání Babiše a Mayerové a věc vrátil k došetření. Zároveň však potvrdil zastavení stíhání Babišových rodinných příslušníků. Usnesení Městského státního zastupitelství v Praze označil za nezákonné a předčasné. Našel v něm skutkové i právní chyby. Důkazní situace podle něj neodůvodňovala ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby.

Spis se vrátil dozorovému státnímu zástupci Šarochovi, který na nové rozhodnutí nemá žádnou lhůtu. Benešová dnes řekla, že to považuje za neobvyklé a že pokud by byla nejvyšší státní zástupkyní, lhůtu by určitě dala. Naopak podle Bradáčové není v poslední době běžné, že by nejvyšší žalobce při zrušeném rozhodnutí stanovil lhůtu. VSZ v Praze dohlédne, aby nedošlo k průtahům, dodala Bradáčová.

Policie i Šaroch musí respektovat Zemanův právní názor, podle nějž je mimo jiné nutné důkladněji vyhodnotit evropskou legislativu a navazující judikaturu, stejně jako otázku zavinění Babiše a Mayerové, která podepsala žádost o dotaci pro Farmu Čapí hnízdo.

Prezident Miloš Zeman
Zeman Babišovi abolici neudělí, nevidí pro ni důvod

Podstatou případu je to, že Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů. Babiš dlouhodobě obvinění odmítá.