Celní správě by se podle návrhu měla dále rozšířit pravomoc na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to u DPH a spotřebních daní. Spolu s tím by podle MF celníci měli získat kompetence k vyhledávání, zajišťování a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

"Záměr Andreje Babiše je nesystémový a jde proti trendu úspěšné spolupráce Daňové Kobry," uvedl Chovanec. Speciální tým Kobra funguje přes dva roky a zachránil státu přes šest miliard korun. Jde o společný tým policistů, celníků a finanční správy, který bojuje proti daňovým únikům.

Obdobná situace jako v ČR, kdy celníci figurují pouze v přípravném řízení, je podle MF v Irsku, Bulharsku, Švédsku nebo Nizozemsku. Naopak u všech sousedů ČR, ale například i ve Finsku, Francii, Itálii, Řecku nebo Maďarsku, se celníci účastní celního řízení v dalších fázích vyšetřování, uvedlo ministerstvo.

Ministr Babiš upozornil na to, že záměr MF souvisí s dlouhodobou koncepcí rozvoje Celní správy, o níž se na ministerstvu diskutuje od roku 2007. "Záměr byl opakovaně podpořen ze strany státních zástupců a jeho realizace dalekosáhle přesahuje funkční období současné vlády," řekl.

Pokud nyní celníci přijdou na daňový trestný čin, musí ho buď rovnou předat policii, nebo ho mohou se souhlasem státního zástupce prověřovat. Jejich pravomoci ale končí před zahájením trestního stíhání, kdy věc přebírají policisté. Až k soudu může policejní orgán celní správy věc dovést pouze v případech takzvaného zkráceného přípravného řízení.

Novela trestního řádu

MF musí změny projednat s ministerstvem spravedlnosti, protože úpravy si vyžádají novelu trestního řádu. Návrh chce MF v následujících týdnech předložit vládě.

Návrh podle ministerstva počítá s tím, že působnost pověřených celních útvarů nebude výlučná, ale společná s policií. Zda by vyšetřování prováděla Celní správa, nebo policie, bude záviset podle úřadu na tom, kdo se o trestné činnosti dozvěděl dříve, a na konkrétních okolnostech případu. Celní správa by měla o zahájení vyšetřování informovat příslušný útvar policie. "Vyvstane-li spor o příslušnost těchto orgánů, rozhodne o něm státní zástupce," uvedlo MF. Celníci už dnes stejně jako policie při řešení trestných činů podléhají dozoru státního zástupce.