Na monitoring těch legálních – a na eliminaci nelegálního hazardu, upřesnila za ústředí celníků Martina Kaňková. Připomněla, že celníci zajistili celkem 118 hracích zařízení, dvě rulety, čtyři kvízomaty a 278 567 korun v hotovosti.

Celní úřad pro hl. m. Prahu uspořádal ve čtvrtek razii proti nelegálnímu hazardu v provozovně Café Bar Cotton Club v Dejvicích.
Celníci odváželi nelegální automaty. Dvacet beden a ruletu
Zdroj: Celní správa ČR

Při kontrolách bylo zjištěno 41 porušení zákona

Vedoucí odboru dohledu celní správy Petr Müller konstatoval, že pokud nelegální hernu provozovala firma, hrozí jí ve správním řízení pokuta do 50 milionů korun. U fyzické osoby je to pokuta do milionu.

„Při kontrolách bylo zjištěno 41 porušení zákona, ve 13 případech z nich se jednalo o administrativní pochybení u legálních heren," uvedla Kaňková. Nejčastěji chyběly viditelně vyvěšené návštěvní řády, herní plány nebo údaje o provozní době.

Zajištěné výherní hrací přístroje.
KRIMI MIX: Nový úlovek celníků: 18 automatů

V Praze se uskutečnilo 122 kontrol 

Chyběla však také registrační známka herního zařízení. „Pochybením bylo i neuvedení odpovědné osoby či přítomnost obsluhy, která nebyla uvedena v povolení jako osoba odpovědná," konstatovala Kaňková.

Od začátku roku celníci v celé republice zkontrolovali 452 míst, přičemž zjistili 110 porušení zákona a odhalili 40 nelegálních provozoven. Ve čtvrtek to uvedl zástupce generálního ředitele celníků Lumír Šatran. Z toho se v Praze uskutečnilo 122 kontrol s odhalenými 23 pochybeními (což je pětina z celorepublikových 110); ve středních Čechách nedopadlo dobře sedm kontrol z celkového počtu 34.