Do prázdnin zbývá necelých osm týdnů a kromě přebytečných kilogramů, se milovníci pláží snaží zbavit další nevítané zátěže – chloupků. Podle dermatologů je právě teď poslední šance podstoupit procedury, které vedou k trvalému odstranění porostu ještě před letní sezónou. Nabírají na čím dál větší oblibě a, navzdory různým trendům, které velí k návratu k přirozenosti, neklesají ani prodeje tradičních holicích nástrojů.

Epilaci pomocí laseru je vhodné absolvovat ještě před letními měsíci. Na kůži by po zákroku nemělo totiž dopadat sluneční záření. Na zákrok je tedy nejvyšší čas, protože je nutné počítat s tím, že jedno sezení nestačí a zbavit se chloupků natrvalo je běh na delší trasu.

Trenér a výživový poradce Petr Svačina.
Češi narychlo hubnou do plavek. Pozor ale na zázračné pilulky, říká trenér

„K dosažení trvalého efektu je ale nezbytné opakovat ošetření třikrát až šestkrát v rozmezí šesti týdnů. K účinnému zničení vlasové cibulky je potřeba zásah v její růstové fázi, kdy je dostatek pigmentu přítomen, a která probíhá u každého chloupku těla v jiné době,“ vysvětlil dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Zájemci o epilaci laserem musí před zákrokem dodržet některá opatření. Několik týdnu je nutné se vyhnout tradiční epilaci – tedy vytrhávání chloupků i s kořínky. Naopak holení žiletkou je vhodné, protože chloupky budou silnější a laser je lépe zachytí. Účinkuje totiž jen tam, kde je přítomný pigment. U slabších a světlejších chloupků laser nefunguje. „Přístroje na epilaci totiž pracuji na principu fototermolýzy, tedy destrukcí vlasového kořínku pohlcením barviva obsaženého v chloupku. Na světlé a zrzavé ochlupení tak bohužel laser nefunguje,“ doplnil Kučera.

Holíme se, celebritám navzdory

Zejména v západních zemích Evropy nebo Spojených státech amerických se už několik let prosazuje trend návratu k přirozenému ochlupení. Zarostlá podpaží na veřejnosti ukazují slavné tváře televizních obrazovek a filmových pláten, například Julia Roberts či hvězda seriálu Koruna/The Crown Emma Corin.

V Česku se ale zatím tento trend příliš nechytá. Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2021, který si nechala zpracovat společnost dm drogerie markt, se neholí pouhých pět procent žen, převážně z řad starších ročníků. Jako nejoblíbenější metoda holení se podle průzkumu stále držela už staletími osvědčená žiletka.

Laserové operace pak patřily podle Jana Kučery vedle aplikace botoxu a výplní rtů mezi vůbec nejpopulárnější zákroky estetické medicíny za rok 2022. O tom, že ochlupení je v Česku stále nežádoucí, svědčí i data o prodejích. „Epilátory a holicí strojky patří mezi žádané zboží. Tvoří zhruba patnáct procent z kategorie výrobků péče o tělo,“ uvedla mluvčí Datart CZ Olga Dolínková.

Zájem o tento typ výrobků podle ní trvale roste. „V loňském roce byl meziroční nárůst zhruba o dvacet procent a současná data začátku roku ukazují podobný trend,“ poznamenala.

Praktiky depilace a epilace se neustále vyvíjí.
Chlupy z těla pryč? V módě je kdysi sci-fi metoda

Zdroj: DeníkPrávě v jarních měsících, před začátkem letní sezóny, jsou prodeje nejvyšší. Průměrná cena výrobku se pohybuje okolo tří tisíc korun. Zákazníci pak holicí strojky, které jen chloupky seříznou a epilátory, které je vytrhnou, kupují téměř ve stejném poměru.

Trendem je také zbavování se chloupků pomocí IPL (intenzivní pulsní světlo) lamp pro domácí použití. „Letos se o ně ukazuje větší zájem. Jejich nabídka je široká a v cenovém rozpětí 3000 až 15 000 korun v závislosti na značce a typu výrobku,“ dodala Dolínková.