„Zatmění Slunce je takový dárek pro pozemšťany. Slunce je totiž čtyřistakrát větší než náš Měsíc, ale zároveň je také čtyřistakrát dále než Měsíc. To znamená, že obě tělesa mají na naší obloze stejný úhlový průměr a Měsíc tak může Slunce zakrýt," řekl k tomu mluvčí ústavu Pavel Suchan.

Člověk může spatřit částečné zatmění několikrát za život. Suchan připomněl, že mnohem vzácnější je úplné zatmění Slunce, které pro jedno místo na Zemi statisticky vychází jednou za 400 let.

V pátek 20. března bude jako úplné zatmění Slunce pozorovatelné v Severním moři, nadšenci za ním mohou cestovat na Faerské ostrovy.

Lidé mohou pozorovat zatmění sami přes filtry nebo speciální brýle, anebo mohou rovnou zavítat na hvězdárnu v Ondřejově. Dopoledne zde bude otevřena zdarma Západní kopule.

Maximální fáze zatmění se odehraje podle astronomů poměrně vysoko nad obzorem, Slunce bude ve výšce 36 stupňů.

Češi se letos mohou těšit ještě na jedno zatmění. 28. září 2015 bude v ranních hodinách úplně zatmění Měsíce. Další zatmění Slunce, které se bude moct pozorovat z území ČR, bude opět částečné – 20. června 2021. Nejbližší úplné zatmění Slunce budou Češi moct pozorovat až 7. října 2135.