Češi si od 90. let minulého století podle této studie (viz grafika) v mnoha aspektech polepšili. Přesto se navzdory lepší životní úrovni většina domnívá, že se společnost nevyvíjí dobrým směrem. Máme se lépe, ale cítíme se hůře. „Pocit ohrožení narůstá, v posledním roce je navíc vydatně přiživován i komunikační ofenzívou apokalyptiků," komentuje výzkumy řídící partner společnosti KPMG Česká republika, která studii zastřešovala, Jan Žůrek. Podle něj je zneklidňující i to, jak malá část národa je optimisticky naladěná. „Pozitivně vidí budoucnost jen necelá třetina. Tak nízké číslo nenajdeme v žádném podobném výzkumu, který jsme dělali v zahraničí," upřesňuje Žůrek. Podle něj jsou obavy spojeny s malou garancí státu, který své občany dostatečně nechrání. „Nejde jen o armádu, ale 
i v oblastech pomoci v nouzi, zdravotní péče nebo ochrany před exekutory."

Podle ekonoma KPMG a bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy souvisejí obavy společnosti i s momentálním vyčerpáním modelu ekonomického růstu z konce minulého století. Tehdy byla společnost přesvědčena, že Západ dožene do deseti let. A že nabytá demokracie může být lepším zdrojem fungování státu. „Nyní sice máme větší domy a auta, ale je potřeba se také srovnávat s tím, co mají naši sousedé. A v tomto ohledu to není příliš pozitivní obrázek," říká Tůma. „Téměř žádné zemi, která se snažila přiblížit Západu, se to ale zcela nepovedlo a zastavily se mezi sedmdesáti a osmdesáti procenty úrovně průměru EU. Proto také vznikají otázky, zda-li se to povede nám," vysvětluje Tůma.

Dalšími znepokojivými daty jsou podle odborníků ta týkající se vývoje demokracie. „Pro mě osobně nejděsivějším zjištěním jsou dvě třetiny Čechů, kteří volají po vládě pevné ruky. Pevně věřím, že nebude u moci ani v roce 2040," dodává Jan Žůrek.

Obavy z budoucnosti souvisí také s rozpadem tradičních hodnot. „Především v posledních dvou letech je stále více napadána a rozmělňována soustava hodnot, které tady tradičně existovaly. V 90. letech určitě nebyla taková kritika demokracie a všestranné útoky na základní hodnoty společnosti. To se do populace velmi silně promítá," upozorňuje sociolog Martin Převrátil.

Obavy mají i byznysmeni – 
z nepříznivé mezinárodní situace. „Klíčová bude schopnost EU koordinovanou akcí zastavit příliv uprchlíků, což souvisí s prohlášením německé kancléřky, že horní limit existuje a je vyčerpán," dodává ekonom Miroslav Zámečník.

25 let české společnosti