Za tímto vznešeným a běžnému smrtelníkovi nedostupným názvem se skrývá zkoumání lidského genetického materiálu. První práci na toto téma publikoval již šest let po objevu struktury DNA. Zjistil, že řetězce DNA se mohou oddělovat a zase spojovat a lze je elektrochemicky analyzovat, díky čemuž lze rozeznat poškozené molekuly.

Palečkem založený obor patří v současnosti ke dynamicky se rozvíjející oblasti základního výzkumu, ale zároveň nabízí praktické využití v medicíně. V Masarykově onkologickém ústavu v Brně nestor elektrochemie například založil laboratoř pro výzkum a diagnostiku rakoviny. „Za svůj největší úspěch považuji, že jsem v mládí odolal obrovskému tlaku elektrochemiků, kteří říkali, že moje metoda je nesmyslná," podotkl 84letý Emil Paleček, který českou nobelovku bere s nadhledem. „Znamená to především, že na parte bude o několik slov víc," uvedl s tím, že kdyby ji dostal dřív, pracovalo by se mu líp.

To si uvědomuje i Pavel Bělobrádek, který konstatoval, že ocenění Česká hlava je příležitost k propojování vědců, průmyslníků a politiků, kteří by měli ruku v ruce podporovat rozvoj vědy. „Nelze oddělovat základní a aplikovaný výzkum, ale jen dobrý a špatný. Některé objevy čekají na využití desítky let, ale pak mohou způsobit doslova převrat v tom kterém oboru," sdělil místopředseda vlády.

Matrix připomíná technologie, za niž získala Cenu Industrie společnost MICRORISC z Jičína. Její technologická platforma pro bezdrátovou komunikaci IQRF umožňuje inovovat jakýkoliv elektrotechnický výrobek. „Jde 
o komplexní řešení bezdrátové komunikace, díky němuž můžete ovládat osvětlení, ledničku, termostaty nebo určovat křupavost kůrčičky v troubě," popsal technologii budoucnosti jednatel firmy Vladimír Šulc. Pro dokreslení toho, kde všude lze IQRF využít, uvedl, že posloužila k odhánění jelenů a vábení sumců. To všechno se děje díky čipu velikosti SIM karty, který se vkládá do ovládaného přístroje. „Připojení je bez drátů a bez poplatků," ohromuje Vladimír Šulc.

Šetrná léčba rakoviny prsu

Nebyl ovšem včera jediný, kdo laické publikum přibil 
k židlím. Revoluční je například hormonální léčba karcinomu prsu, jež je mnohem šetrnější než chemoterapie. Lékař Ondřej Gojiš předpokládá, že dotažení výzkumu do fáze, kdy se díky této metodě vyléčí všichni pacienti s danou diagnózou, zabere ještě deset až patnáct let. „Pak bychom mohli pomoci statisícům nemocných," říká Ondřej Gojiš.

Příjemkyně stejné Ceny Skupiny ČEZ Pavla Eliášová se zase dlouhodobě věnuje využití zeolitů, tedy jakýchsi „cedníků na molekulové úrovni". Zeolity působí jako katalyzátory a aplikují se při zpracování ropy a ve farmacii, působí též coby filtry na emisní plyny. K životnímu prostředí je rovněž šetrná metoda profesora Karla Kolomazníka, která zdomácněla 
v Americe Severní i Jižní. Jde o využití odpadů z kožedělného a potravinářského průmyslu. „Vyvinul jsem postup, který odděluje bílkovinu od tuku, první se zpracovává na kvalitní želatinu, druhý přeměníme na bionaftu. Z odpadu tak využijeme všechno," vysvětluje profesor Kolomazník. Za tuto technologii obdržel vyznamenání Americké kožedělné asociace.

S převratným objevem přišel Pavel Izák, který působí 
v Ústavu chemických procesů AV ČR. Vyvinul technologii čištění surového bioplynu až na úroveň zemního plynu. 
K oddělení nežádoucích nečistot využívá vodu. Technologie je patentována a byla vyrobena již dvě zařízení, kde se bioplyn rozpouští.

Česká hlava