Vízová povinnost pro všechny kanadské držitele diplomatických a služebních pasů a povolání českého velvyslance v Kanadě zpět do Prahy ke konzultacím.

Taková opatření přijala česká vláda na úterním mimořádném jednání. Reagovala tak na jednostranné zavedení víz pro Čechy mířící za Atlantik.

Opatření na tiskové konferenci oznámil premiér Jan Fischer, který jednání kanadské strany opět ostře odsoudil a označil za nevhodné. Diplomatickou nótu o zavedení víz podle něj česká strana dostala pouhých šest hodin před zavedením vízové povinnosti.

Jiná možnost nebyla

Premiér zároveň odmítl, že by česká reakce byla příliš měkká. „Jinak jsme reagovat nemohli, protože nám náš právní řád ani pravidla Evropské unie jinou možnost neumožňují,“ řekl Fischer.

Česká republika požádá v rámci takzvané klausule solidarity, aby všechny státy EU vůči Kanadě postupovaly stejně, jako kanadská strana vůči Česku. Znamenalo by to zavedení víz pro Kanaďany pro cesty do všech zemí EU. „S velkým zájmem budeme očekávat reakce států, kterých se to týká,“ prohlásil český premiér.