Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je to důsledek lepšího zdravotnictví a mizerného stravování. Řekl to dnes na brněnské konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu.

„Neustále narůstá počet chorob, které souvisí s nesprávnou výživou. Například onemocnění srdce, cév, dále roste počet lidí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem," uvedl Valenta. Zmínil i problém s obezitou. „Dospělých, kteří mají vyšší než normální hmotnost, je více než polovina. V dětství je to více než pětina chlapecké populace. Přitom obezita je také příčinou řady nemocí," řekl.

Uvedl možnosti, jak je možné tyto problémy postupně eliminovat. Potřeba je však zvolit speciální metodiku, protože pouhé informování podle něj nestačí na to, aby lidé změnili stravovací návyky. „Takové návyky se musí stát společenskou normou," řekl Valenta.

Ovoce do škol, Mléko do škol

Češi jedí příliš cukrů, tuků, soli i některých dalších potravin. Existují však i některé pozitivní trendy, kterými jsou projekty Ovoce do škol a Mléko do škol, čím dál větší zájem o složení a kvalitu potravin, roste spotřeba ovoce, zeleniny či obilovin, klesá spotřeba cukrovinek či alkoholu. Funguje dobře také systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin.

Strategie se tak zaměří na několik bodů do roku 2020, který je jejím horizontem. „Chceme přijmout a zavést národní akční plán na ozdravení výživy a na prevenci nadváhy. Nadále chceme podporovat projekt Ovoce do škol. Všechny akce koordinujeme i s jednotlivými ministerstvy," řekl Valenta.

I další snaha cílí na děti, protože návyky z tohoto období si přenášejí do dospělosti. „Chceme podporovat informovanost o vhodné skladbě nabídky školních automatů a bufetů. Rádi bychom děti chránily před vysoce rizikovými potravinami a nápoji," řekl Valenta. Důležité je také dostatečně informovat o nutričních kvalitách potravin vzhledem k tomu, že u většiny lidí se v souvislosti se životním stylem snižuje energetický výdej. „V této otázce chceme spolupracovat i při vývoji nových technologií a receptur pro potraviny, aby lépe odpovídaly současným požadavkům na kvalitu výživy," upřesnil Valenta.

Zdůraznil, že nyní je čím dál těžší tyto problémy řešit, protože potravinářský trh se stále více globalizuje a objevuje se spousta rizik v otázce bezpečnosti a kvality potravin.