"Školní rok s dětmi zahájí druhá série Krysáků, na něž naváže Vynálezce Alva a Chaloupka na vršku. Vánoce a Štědrý den jim zpříjemní oblíbení Žížaláci a do nového roku vstoupí společně s Kubulou a Kubou Kubikulou, kteří také slaví kulaté narozeniny. Letos uplyne třicet let od jejich prvního vysílání," uvedla Blinková.

Mezi večerníčky se do konce roku ještě objeví kreslený seriál Doktor Animo režiséra a výtvarníka Pavla Koutského, pohádkový seriál podle knihy Emila Šalouna O skřítku Racochejlovi. Na obrazovku se vrátí animovaný seriál z roku 2007 Gogo a Figi, jehož námět zpracoval Jaromír Gal, který spolu s Jaroslavou Havettovou stojí i za scénářem příběhů těchto dvou ptáčků.

Večerníček je nejsledovanějším dětským pořadem v České republice a nejdéle vysílaným dětským pořadem. Loni pořad oslavil padesáté výročí, které připomnělo několik výstav. Například ČT připravila v pražském Muzeu Kampa expozici Večerníček slaví 50 let, na které návštěvníci mohli od loňského září do letošního února vidět mimo jiné ukázky z návrhů pro nejslavnější večerníčky - příběhy o Krtkovi, loupežníku Rumcajsovi, Makové panence nebo Boba a Bobka. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti nabídlo letos od února do dubna výstavu Jak se rodí Večerníčky a jejím tématem byly zajímavosti o výrobě kreslených a loutkových snímků pro děti.

Pořad nazvaný Večerníček se na obrazovce někdejší Československé televize poprvé objevil v neděli 2. ledna 1965. Na dobrou noc se tehdy dětem vysílala pohádka Kluk a kometa, kterou lze považovat za úplně první večerníčkovský příběh. Na typickou znělku s klanícím se chlapečkem si ale diváci počkali do srpna téhož roku, kdy jim Večerníček poprvé popřál dobrý večer před pohádkou O televizním strašidýlku.

Předchůdcem večerníčků byl pořad Stříbrné zrcátko, který se vysílal od roku 1963.