Diakonie Českobratrské církve evangelické spolu s německou sesterskou organizací poskytují přesídlencům na východní Ukrajině potraviny, deky, nádobí a další pomoc, prostřednictvím místních nevládních organizací. „Pomoc se dostane každému bez ohledu na to, s kterou stranou sympatizují," řekla vedoucí sekce zahraničních projektů Diakonie Ilona Gajdíková. „Během následujících týdnů bude potřeba zajistit teplé oblečení, dostatek topiva a dalších důležitých věcí, které si vyžádá příchod blížící se zimy," doplnila.

Katolická Charita ČR poskytuje lidem, kteří utekli z východu Ukrajiny, především jídlo, oblečení a obuv, hygienické balíčky, ubytování, dopravu a právní pomoc při vyřizování dokladů a dalších dokumentů. Zajišťuje i navazující sociální pomoc při zvykání si v novém místě a při hledání zaměstnání. Pozornost věnuje hlavně těhotným ženám, velkým rodinám a rodinám, kde žijí starší či tělesně postižení.

Podle informací na svém webu má Charita připravenu pomoc pro zhruba 2000 lidí ve výši přibližně 7,5 milionu korun.

Člověk v tísni rozdával v šesti městech na východě Ukrajiny dětskou výživu, kaši, sušenky, matrace, deky, těstoviny, cukr, rybí a masové konzervy i školní pomůcky a připravil dodávku léků do boji sužovaného Doněcku. „Uprchlíkům jsme v posledních dnech distribuovali například 1000 rybích a 750 masových konzerv, 500 kilogramů těstovin, 2500 balení dětské výživy nebo 100 matrací," uvedl na konci srpna koordinátor Člověka v tísni na východní Ukrajině Tomáš Vlach.

Příprava na zimu

Organizace pomoc hradí ze sbírky SOS Ukrajina, na které se do konce srpna sešlo přes šest milionů korun. Další 1,5 milionu darovali členové dárcovského Klubu přátel Člověka v tísni.

ADRA kromě distribuce humanitárních balíčků pomáhá uprchlíkům s přípravou na zimu. Ve spolupráci se svou ukrajinskou pobočkou chystá podporu pro více než 2500 lidí, aby mohli přečkat studené měsíce v teple. Ukrajinská ADRA eviduje tři stovky osob připravených ujmout se rodin, jež se ocitly bez střechy nad hlavou. Dalším rodinám, které se vrátily do oblastí, kde už boje skončily, chce opravit aspoň jednu místnost v jejich domech, kde by mohly přečkat.

Na východě Ukrajiny se bojovalo pět měsíců, navzdory příměří se na sever od Doněcku střílí. Konflikt si podle OSN vyžádal na 2600 mrtvých. V oblastech střetů žije podle světové organizace 3,9 milionu lidí. Boje z domovů vyhnaly statisíce lidí.