"Epidemie u nás je srovnatelná s některými evropskými zeměmi - Izraelem, Španělskem, Velkou Británii a Francií," uvedl na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). "Narůstají počty hospitalizovaných, pacientů na plicní ventilaci i úmrtí," konstatoval. 

Volby - Ilustrační foto.
Komise musí umožnit volbu i člověku bez roušky. Dotyčného ovšem čeká sankce

Za trochu pozitivní zprávu označil ministr skutečnost, že nárůst nových případů v tomto týdnu zpomalil. "Nemusíme počítat s modely, které počítaly s reprodukčním číslem 1,8 nebo 2," dodal. 

Reprodukční číslo se aktuálně pohybuje na úrovni 1,4, někde i kolem 1,3. "Reprodukční číslo klesá," oznámil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. 

Ochrana seniorů 

"Nejde nám ani tak o to, jestli máme 2000 nebo 3000 nově pozitivních, ale o to jakým způsbem tato data ovlivňují náš systém a jeho kapacitu," vysvětlil Prymula. Podle něj záleží na tom, zda narůstají počty hospitalizovaných, vyžadujících plicní ventilaci, nebo počty úmrtí. "Tato data jsou naprosto reálná, opatření jsou proto naprosto na místě," řekl. 

Nejpostiženější zůstává i nadále věková skupina 20 až 29 let. Česko musí podle Prymuly především ochránit své seniory, kteří se zejména v Praze mohou nakazit kdekoli v běžném prostředí.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš.
Masarykova univerzita se brání. Opatření hygieniků jsou nezákonná, tvrdí rektor

Ministr také uvedl, že je zapotřebí zajistit náhradní lůžka, protože se nemocnice přinejmenším v Praze blíží k hranici jejich kapacit. Kapacita u ventilátorů je v Praze poměrně vytížená. Vztahuje se to k lůžkům určeným na covid,“ uvedl. 

Aktualizovaný semafor

Ministerstvo v pátek zveřejnilo aktualizovaný semafor, tedy mapu rizika nákazy po okresech. Na jeho nenovější verzi je většina okresů oranžová, což znamená druhý stupeň rizika. Nejhorší situace je i nadále v Praze, která je jako jediná červená. 

 „Česká republika se začíná na semaforu barvit uniformě do žluté. Můžeme se dostat do situace, kdy se zbarví jednou barvou, a pak bude nesmyslné semafor obnovovat," upozornil Prymula.

Petr Čtvrtníček
Čtvrtníček leží v nemocnici. Kvůli koronaviru musel být převezen na JIP

„Z dnešního úhlu pohledu bylo rozvolňování rychlejší, než bylo optimální. Chybou bylo podcenění během letních měsíců. První vlnu jsme zvládli velmi dobře. Jsme teď v horší situaci než některé velké země,“ konstatoval Prymula.

Avizoval také, že v příštím týdnu dojde k vyhlášení dalších opatření. Ta by měla omezovat především shromažďování. "Příští týden budou další opatření, nejsme schopni snížit reprodukční číslo pod 1. Nebudeme postihovat ekonomiku, ale budeme mířit na počet lidí, kteří se shromažďují," vysvětlil ministr. 

Distribuce ochranných prostředků

Na tiskové konferenci se Prymula vyjádřil i k tématu roušek distribuovaným prostřednictvím České pošty.  „Na webu České pošty budou zveřejněny informace, jakým způsobem lidé určí, jestli došlo k jejich poškození roušek – mechanickému nebo vlhkostí. Pokud k takovému poškození nedošlo, je možno tento materiál využívat,“ uzavřel ministr. 

Roušky a respirátory pro zdravotně postižené, které chce vláda rozeslat, už nebudou distribuovány v papírových obálkách.