Provizorní most by měl stát ve středoafrické metropoli Bangui a měl by zajistit pohyb obyvatel a přepravu nákladů mezi jednotlivými městskými obvody. Přemostění je důležité i pro přísun humanitární pomoci do této oblasti. Původní most přes vodní kanál byl zničen během konfliktu, který v zemi vypukl po loňském březnovém převratu. O dar Českou republiku požádali zástupci mise EU v této zemi.

„Těžkou mostovou soupravu o délce 24 metrů poskytne Správa státních hmotných rezerv. Vybrali jsme také dva ženijní specialisty z 15. ženijního pluku. Ti budou přímo na místě dohlížet na výstavbu mostu, kterou za jejich dozorování zajistí italská ženijní jednotka," uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Technickou dokumentaci zpracovali odborníci z Univerzity obrany. Na akci se bude podílet několik států, dopravu na místo by mělo zajistit Německo.

Stavba ponese název Most Anežky České, který vybrali žáci ze Základní školy Loděnice v okresu Brno-venkov. „Anežka Česká byla ochránkyně nemocných, chudých a trpících, snažila se o pokoj bez válek a násilí, zázračně ochránila českou zemi před válkou, tak ji posíláme i do Afriky," uvedl ředitel školy Petr Machálek. Název bude vyryt na ocelovou destičku, která bude po skončení výstavby připevněna na most.