V minulém týdnu padaly teplotní rekordy a teploty stoupaly i přes 35 stupňů. Po vedrech přinesl uplynulý víkend bouřky s vydatnými dešti a ochlazením. Ještě dnešek a úterý budou deštivé a chladné, v některých regionech se čekají srážky vydatné a na východě republiky se mohou tvořit bouřky.

Teploty se dnes přes den pohybovaly většinou mezi 18 až 22 stupni a pršelo. V úterý zůstane převážně zataženo s občasnými přeháňkami a nejvyššími teplotami mezi 20 a 24 stupni Celsia, v Čechách při dešti místy jen kolem 18 stupňů. Na východě země se mohou ojediněle objevit bouřky, zatímco na západě Čech budou srážky už jen výjimečné.

Vydatný déšť v Olomouci
Výstraha před povodněmi v části Česka trvá. Hrozí i překročení druhých stupňů

Občasné přeháňky a bouřky se budou v Česku objevovat až do konce týdne. Teploty ale budou postupně růst. Ve středu by podle aktuální předpovědi měly dosáhnou až 26 stupňů. Ve čtvrtek už budou těsně pod třicítkou, a to mezi 25 až 29 stupni, a v pátek se budou pohybovat od 26 do 30 stupňů. V sobotu mohou teploty vystoupat navzdory přetrvávajícím přeháňkám a bouřkám až na 31 stupňů, v neděli zřejmě zůstanou pod hranicí tropického dne.

Mírně nadprůměrné teploty 

Následující čtyři týdny, tedy do konce srpna a poloviny září, by jako jako celek měly být podle dlouhodobého výhledu počasí teplotně i srážkově průměrné až mírně nadprůměrné. Teploty se v prvních třech týdnech předpovědi budou udržovat slabě nad dlouhodobým průměrem, čtvrtý týden předpovědi by mohl být až nadprůměrný.

Nádraží Vršovice a rozvodněný potok Botič
Jih Moravy spláchly přívalové deště. Části Česka hrozí další extrémní srážky

„Týdenní průměry nejvyšších denních teplot v prvním týdnu předpovědi (22. až 28. srpna) očekáváme kolem 26 stupňů, v dalších třech týdnech předpovědi (29. srpna až 18. září) kolem 23 stupňů,“ uvedli meteorologové na webu.

V tomto týdnu očekávají nadprůměrné množství srážek, další tři týdny by měly být srážkově průměrné.