"Je to zásilka 30 plicních ventilátorů, které dorazily z Rumunska ze skladů rescEU," uvedl Brodský.

O vytvoření společné unijní rezervy zdravotnických prostředků rescEU rozhodla na jaře kvůli šíření koronavirové epidemie Evropská komise. Vybavení, které má zahrnovat ochranné i laboratorní pomůcky či léky a vakcíny, mají v případě potřeby využívat členské státy. Komise hradí 90 procent zásob, na zbytku se podílejí země. Počáteční rozpočet činil 50 milionů eur.

Brno v době opatření proti koronaviru - Moravské náměstí
Česko na semaforu zčervenalo, koronavirus se všude šíří komunitně

Zásilku přepravili z Rumunska tamní hasiči. Z kamionu v Praze vyskladňovali bedny označené modrou unijní vlajkou s 12 hvězdami. Brodský uvedl, že se přístroje ze skladu rozdělí do nemocnic podle potřeb pacientů. Nemocnice na Bulovce podle svého mluvčího Filipa Řepy nyní přístroje nevyužije. Zatím má svých dostatek.

Další ventilátory z Nizozemska a Rakouska

Brodský upřesnil, že dalších 105 ventilátorů poskytne Česku Nizozemsko a 15 Rakousko. Celkem 150 ventilátorů dodá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) České republice Maďarsko. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že Severoatlantická aliance schválila poslání 60 přístrojů z aliančních zásob.

Podle údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, je v Česku 1942 lůžek s umělou plicní ventilací. K půlnoci jich bylo 915 volných, tedy 47 procent.

Premiér Andrej Babiš
Prymulovo pochybení se nedalo omluvit, řekl Deníku po schůzce v Lánech Babiš

Nejmenší volná kapacita byla v Karlovarském kraji, a to 14 procent. Největší podíl těchto volných lůžek byl v Plzeňském kraji, a to dvě třetiny. Statistici poukazují na to, že se situace může rychle měnit podle počtu nemocných a jejich stavu. Na ventilátoru je nyní 402 lidí, na konci září to byla zhruba čtvrtina.

Česko má největší přírůstky počtu nakažených v EU. V pátek testy potvrdily koronavirus u více než 15 tisíc lidí. Podle statistik téměř čtyři procenta lidí s covidem potřebují péči v nemocnici.

Českou registraci pro nouzové využití při léčbě pacientů s covidem získal ve čtvrtek i ventilátor CoroVent. Vznikl na jaře díky spolupráci Českého vysokého učení technického, iniciativy COVID19 CZ a firmy MICo. Lidé na něj ve sbírce přispěli 12 miliony korun. Vyrobilo se za ně 182 kusů. Výrobci mohou přístroje začít dodávat.

Péče o pacienta s nemocí covid-19 - ilustrační foto.
Počet úmrtí s covidem v Česku překročil 2000. Stoupá počet hospitalizovaných

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek po jednání vlády uvedl, že stát koupí 600 ventilátorů a 60 dostane darem nebo jako zápůjčku. Kabinet schválil resortu zdravotnictví zvýšení částky na nákupy z 406 na 700 milionů korun. Peníze se nevyužijí jen na plicní ventilátory, ale i na lůžka nebo na takzvané oxygenátory. Tyto přístroje zlepšují zásobení kyslíkem.