Od 60. let se u nás průměrná teplota zvýšila o stupeň. Vláda by plán proti suchu měla schválit do konce května. Ministerstvo zemědělství prověřuje i možnost vybudování čtyř nových přehrad pro případ dlouhých období sucha. Jde o lokalitu Pěčína v Královéhradeckém kraji, Vlachovice ve Zlínském kraji a Senomaty a Šanov ve středních Čechách. Ministerstvo také navrhuje, aby se rozšířil počet hájených lokalit pro stavbu vodních děl.

Stát chce lidem zaplatit „bazénky"

Ministerstvo životního prostředí chystá dotační program pro domácnosti, který bude zaměřený na hospodaření s dešťovou vodou. Chce (po vzoru kotlíkových dotací) přispívat lidem na stavbu zadržovacích (retenčních) nádrží na zahradách. „Řada obyvatel už je dnes má na zahradách, ideálně zakopané pod zemí. Vodu používají nejen na zalévání, ale také na splachování záchodů," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na trhu jsou podle Brabce retenční nádrže o velikosti několika krychlových metrů. „Tyto nádrže průměrně stojí včetně práce kolem 20 000 korun. My bychom rádi dali dotaci minimálně padesát procent, ale její přesná výše se ještě finalizuje," popsal. Dotace by stát mohl spustit už letos, zatím řeší, zda některé regiony budou mít přednost.

Jak se u nás změní počasí do roku 2030.

Petr Dvořák: Hrozí stejná sucha jako loniPetr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Praha – Stav podzemních a povrchových vod se přes zimu nestačil srovnat. Podle Petra Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu nám znovu hrozí značné problémy.

Podle informací NASA byl letošní duben nejteplejší v historii. Potvrdili by to i naši meteorologové?
Ano, ale to platí celosvětově. V České republice byl tento duben jen o 0,6°C teplejší, než je dlouhodobý průměr. To je sice zřetelná odchylka, ale těžko se dá hovořit o vlivu mírně teplejšího dubna na teploty v létě.

Čekají nás o prázdninách znovu vysoké teploty, podobně jako loni?
Nelze to vyloučit. Máme zatím jen měsíční výhled, který uvádí, že do poloviny června by měly být teploty podprůměrné, až ke konci června by se měly vracet do normálu. Loni vysoké teploty podpořil klimatický jev El Niňo, který už však skončil. Sice se odbýval na druhé straně zeměkoule, ale i tak určité propojení s počasím ve střední Evropě měl.

Česko v posledních letech bojuje se suchem. Jaký je aktuální stav?
V zimě bývá obvykle srovnán deficit povrchových a podpovrchových vod, ke kterému přes rok dochází. To se letos nestalo, navíc jsou zatím srážky podprůměrné. Hladiny řek zatím nedosáhly hodnoty, kdy nastává stav sucha. Ovšem například Berounka je těsně nad hranicí – ve středním toku má 140 cm a stavu sucha odpovídá 132 cm. Pokud teď a během léta bude nedostatek srážek, hrozí stejná, ne-li větší, sucha jako loni.