Novinářům to dnes řekl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že evropský komisař pro zdraví hodnotí nadále riziko šíření nemoci v zemích EU jako „extrémně nízké".

„Pokud se týká opatření, která jsou WHO doporučována pro místa zasažení, kde je doporučeno na letištích sledování teploty nebo dotazníkové šetření, je to pouze pro tyto zasažené země. V podmínkách ČR zůstáváme na úrovni informovanosti a nastavení systému včasné detekce," uvedl.

WHO dnes vyhlásila „ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu", což podle Valenty znamená potvrzení určité míry zdravotního rizika. Tento stav byl vyhlášen naposledy letos v květnu kvůli epidemii dětské obrny, předtím v roce 2009 kvůli pandemii chřipky. S rizikem mezinárodního šíření souvisí potřeba mezinárodních opatření a jejich koordinace.

Rady k ochraně

Pro Česko WHO zatím nedala generální zákaz cestování, hlavní hygienik ale nedoporučuje cestovat do zasažených zemí bez závažného důvodu.

Posádky letadel jsou informovány, jak postupovat v případě, že se na palubě objeví člověk s podezřením na nákazu ebolou. Všichni cestující dostávají informace na letištích, hlavních vlakových a autobusových nádražích, obdržely je také cestovní kanceláře. Rady k ochraně před nákazou dostali prostřednictvím ambasád také čeští občané, kteří v zasažených oblastech pobývají.

Vedle šíření informačních letáků ministerstvo oslovilo všechna lůžková zdravotnická zařízení a praktické lékaře, aby upřesnilo doporučené postupy a vybavení pro případ, že se pacient s podezřením na ebolu u nich objeví.

Nejasnosti byly podle Valenty právě u praktiků, obávali se, že si musejí opatřit vybavení za desítky tisíc korun. Vybavení je ale odstupňováno podle míry rizika, praktikům stačí filtrační maska, dvojité rukavice, ochranné brýle, ochranný oděv včetně pokrývky hlavy, což je vyjde zhruba na 1500 korun. Pro další upřesnění postupů i vybavení svolává Valenta na příští týden setkání zástupců odborných lékařských společností.

Smrtelnému virovému onemocnění podlehla v západní Africe od února téměř tisícovka lidí. Epidemie propukla v březnu v Guineji. Postupně se vir rozšířil do sousední Sierry Leone a Libérie a také do Nigérie.

Proti ebole zatím neexistuje oficiálně schválená vakcína a vir zabije zhruba každého druhého nakaženého. WHO hodlá příští týden svolat odborníky na lékařskou etiku, aby posoudili možnosti použití experimentálních lé­ků.