Již podeváté se na českých návsích, náměstích, kostelech a dalších místech sejdou desetitisíce lidí, aby si společně užily předvánoční čas. A to ne ve shonu, ve frontách v obchodních centrech, ale naopak při milé příležitosti společném zpívání vánočních koled. Z nápadu, který se zrodil v západních Čechách před devíti lety, se stala díky Deníku, který ho rozšířil do celého Česka, oblíbená každoroční tradice. A zpívá se i za hranicemi země.

Česko zpívá koledy na Staroměstském náměstí.
OBRAZEM: Jedinečný zážitek. Podívejte se, jak Česko zpívalo koledy v roce 2018

Každý rok se k ní totiž připojují i krajané napříč celým světem. Zpívá se v Americe, Španělsku, Řecku či Turecku. „Nejdále se koledy rozezněly v hlavním městě Kataru,“ prozradila Jitka Peroutková, marketingová ředitelka Deníku.

Výzva všem zpěvákům koled
Dnešek je dnem tradiční akce Česko zpívá koledy, kterou pořádá náš Deník. S ohledem na včerejší tragédii v Ostravě chceme vyzvat všechny z vás, kteří si s námi přijdete zazpívat koledy, abyste spolu s námi aspoň okamžikem ticha uctili památku obětí v ostravské nemocnici. Připojte se k nám a pošleme před samotným zpíváním tichou podporu všem, kterých se dotkla tragédie v Moravskoslezském kraji. Těšíme se na vás na více než tisícovce míst v celé České republice, ale také na řadě míst v zahraničí.

Kde chcete zpívat koledy?Zdroj: Deník

Seznam míst a texty koled najdete ZDE

Koledy se budou zpívat letos například v Německu. Češi a Nemci si užijí společný večer v Bayerisch Eisenstein, kde se setkají v tamním hraničním nádraží.

„Tato akce se po řadu let setkává se zájmem občanů Bavorské i Železné Rudy. Odehrává se v sále restaurace nádraží, která patří Přírodnímu parku Bavorský les. Děti z folklorní skupiny Hořeček tak ve svých hezkých krojích nemusí mrznout venku stejně jako jejich hudební doprovod Hořec a bavorští muzikanti. České koledy se střídají s německými, a tak si zapívat mohou všichni přítomní. K dispozici jsou i zpěvníky pro ty, co písně neznají z paměti,“ zve Ivan Falta z kulturního sdružení „Über d´Grenz“ (Přes hranici).

Koledy se budou zpívat také v Andalusii, a to ve městě La Cala de Mijas, kousek od Málagy. Zpívat tam budou nejen Češi a Slováci, žijící na pobřeží Costa del Sol, ale přidají se také Němci, Britové, Skandinávci a samozřejmě i Španělé.

Za doprovodu kytar 

Pěkný příběh se pojí s letošním zpíváním v Neratovicích, kde se akce odehraje v domově pro seniory Dům Kněžny Emmy. „Máme zde i klientku, která začala po 30 letech od nástupu do domova hrát na klavír, takže část těch koled zahraje ona. Ostatní koledy se pak zazpívají za doprovodu kytar,“ vysvětluje sociální pracovnice tamního domu pro seniory Markéta Trejbalová.

Česko zpívá koledy ve španělském Madridu
Česko loni zpívalo koledy i v zahraničí. Například v Madridu

A zpívat se bude například i v olomoucké nemocnici na lůžkovém oddělení II. chirurgické kliniky, jejíž lékaři a sestry s nápadem přišli. „Chtěli bychom pacientům zpříjemnit nucený pobyt v nemocnici. Místo toho, aby byli doma a připravovali se na svátky, musejí pobývat u nás na oddělení, protože jsou po operačním výkonu nebo se na operaci chystají. Myslím si, že koledy je mohou mile překvapit a já osobně se na to těším,“ řekl lékař Patrik Rulíšek z II. chirurgické kliniky.